Τι είναι οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser;
Αναμφίβολα, οι περισσότερο διαδεδομένες επεμβάσεις παγκοσμίως για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) είναι οι διαθλαστικές επεμβάσεις με excimer laser. Η φιλοσοφία αυτών των επεμβάσεων στηρίζεται στην βασική ιδέα πως η μεταβολή του σχήματος του κερατοειδή χιτώνα (εξάχνωση ιστού με excimer laser) είναι σε θέση να διορθώσει τα διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού (αλλαγή διαθλαστικής δύναμης – ακτίνες φωτός / είδωλα εστιάζουν ακριβώς επάνω στον αμφιβληστροειδή, χωρίς περαιτέρω διόρθωση).
Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser στις μέρες μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τεχνολογία αιχμής, απόλυτα ασφαλείς και επιτυγχάνουν την απαλλαγή της άμεσης εξάρτησης από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, προσφέροντας εξαιρετική όραση και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τι είναι μυωπία;
Μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία, κατά την οποία μία παράλληλη δέσμη ακτίνων εισερχόμενη στο μάτι δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή αλλά μπροστά από αυτόν, με αποτέλεσμα το είδωλο ενός αντικειμένου να μην απεικονίζεται με ευκρίνεια στον αμφιβληστροειδή. Αυτό συνήθως οφείλεται είτε στην επιμήκυνση του οφθαλμού, είτε στην αύξηση της καμπυλότητας του κερατοειδή χιτώνα ή ακόμα και σε κατασκευαστικά προβλήματα του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Πολλές φορές η μυωπία συνυπάρχει και με άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες, όπως αστιγματισμό και πρεσβυωπία. Οι μύωπες δεν μπορούν να δουν μακριά, αλλά βλέπουν καλά κοντά. Όσο όμως μεγαλύτερη είναι η μυωπία τόσο ο μύωπας πλησιάζει πιο κοντά στα μάτια του τα αντικείμενα για να μπορέσει να τα δει με ευκρίνεια.
Διαθλαστικές τεχνικές με laser
Οι επεμβάσεις LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis) και PRK (Photorefractive Keratectomy) είναι οι πιο συχνές επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής στον κόσμο. Χρησιμοποιώντας δέσμες ενέργειας λέιζερ τύπου excimer, οι επεμβάσεις LASIK και PRK ανασχηματίζoυν τον ιστό του κερατοειδούς με στόχο την διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων. Με άλλα λόγια, οι επεμβάσεις αυτές επιτυγχάνουν την ακριβή επικέντρωση των ακτίνων του φωτός πάνω στον αμφιβληστροειδή, κι έτσι την καθαρή και οξεία όραση.
Πραγματοποιούνται μόνο με την χρήση αναισθητικών οφθαλμικών σταγόνων για την ελάττωση τυχόν ενόχλησης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Εάν χρειαστεί οι ασθενείς μπορούν να λάβουν και ένα αγχολυτικό από το στόμα πριν την επέμβαση. Η όλη χειρουργική επέμβαση διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά, αν και οι ασθενείς θα πρέπει να αναμένουν ότι θα περάσουν μερικές ώρες στην κλινική για την ολοκλήρωση του προεγχειρητικού και του μετεγχειρητικού ελέγχου.
Μέθοδος LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis):
Η μέθοδος βασίζεται στην δημιουργία κερατοειδικού κρημνού (corneal flap) που ανασηκώνεται πριν την εφαρμογή του excimer laser. Η διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας δεν γίνεται στην επιφάνεια, αλλά στο εσωτερικό του κερατοειδούς.
Ο διαθλαστικός χειρουργός, δημιουργεί το λεπτό επιφανειακό πέταλο κερατοειδικού ιστού (flap) με τη βοήθεια ενός ειδικού συστήματος που ονομάζεται μηχανικός μικροκερατόμος. Το πέταλο αυτό δεν αποκόπτεται εντελώς, αλλά παραμένει ενωμένο με τον κερατοειδή στη μια του πλευρά (corneal hinge).
Όταν λοιπόν το κερατοειδικό πέταλο ανασηκωθεί, αποκαλύπτοντας τις εσωτερικές στιβάδες του κερατοειδούς, εφαρμόζεται το excimer laser (ablation), που επιτυγχάνει την αλλαγή της καμπυλότητας κερατοειδούς και διορθώνει τις διαθλαστικές ανωμαλίες.
Τελικά ο χειρουργός επανατοποθετεί το flap στη θέση του, χωρίς να χρειάζονται ράμματα, τοποθετούνται αντιβιοτικές σταγόνες και θεραπευτικοί φακοί επαφής. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ιδιότητα άμεσα να επουλώνει τον διαχωρισμό του κρημνού. Η επέμβαση γίνεται με αναισθητικές σταγόνες, διαρκεί λίγα λεπτά για το κάθε μάτι και είναι εντελώς ανώδυνη.
Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής traditional LASIK:
- γρήγορη και άνετη ανάρρωση
- απουσία άλγους
- μικρή περίοδος φαρμακευτικής αγωγής
- άμεση επιστροφή του ασθενούς στα καθήκοντά του
- απουσία δακρύρροιας
- απουσία φωτοφοβίας
- απουσία haze
- άμεσα αποτελέσματα σε περίπτωση επανεπέμβασης (relift)
- σταθερότητα αποτελέσματος ιδίως στις υπερμετρωπικές – αστιγματικές διορθώσεις
- μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικής μόλυνσης
- δεν απαιτείται μακροχρόνια μετεγχειρητική χρήση στεροειδών
- μικρή πιθανότητα εκτασίας
Μέθοδος PRK (Photo Refractive Keratectomy):
Η τεχνική PRK στηρίζεται στην φωτοαποδόμηση των επιφανειακών στοιβάδων του κερατοειδούς έτσι ώστε να αλλάξει η καμπυλότητα του (σχήμα) και να εστιάζονται σωστά οι ακτίνες φως στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Είναι από τις πρώτες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής και χαρακτηρίζεται μέχρι σήμερα πολύ ασφαλής. Η επέμβαση διαρκεί μόλις λίγα λεπτά για κάθε οφθαλμό.
Αρχικά, σταγόνες τοπικού αναισθητικού ενσταλλάζονται και με ένα ειδικό εργαλείο ο διαθλαστικός χειρουργός πραγματοποιέι εύκολα την αφαίρεση της επιφανειακής μεμβράνης, σε μια κεντρική περιοχή του κερατοειδούς (επιθήλιο). Στην συνέχεια το excimer laser δρα πάνω στην κερατοειδική επιφάνεια διορθώνοντας τις διαθλαστικές ανωμαλίες (διαθλαστικά σφάλματα).
Μετά την εξάχνωση ιστού, στο τέλος της επέμβασης, ο χειρουργός τοποθετεί έναν θεραπευτικό φακό επαφής (με μηδενικούς βαθμούς). Ο φακός αυτός έχει την ιδιότητα να βοηθά στην επούλωση της μεμβράνης (το επιθήλιο αναγεννάται) μέσα στα επόμενα 4 ή 5 24ωρα. Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται είναι εντελώς ανώδυνη. Μετεγχειρητικά όμως ο ασθενής αντιμετωπίζει κάποιες ενοχλήσεις. Ωστόσο χορηγούνται ειδικά κολλύρια που βοηθούν στην αποκατάσταση.
Η φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK) χρησιμοποιείται όταν το πάχος του κερατοειδούς, σύμφωνα με την παχυμετρία και την τοπογραφία δεν είναι αρκετό για να επιτρέψει τη δημιουργία κερατοειδικού κρημνού (corneal flap – στην τεχνική LASIK). Επίσης επιλέγεται σε περιπτώσεις διαφόρων επιθηλιακών ανωμαλιών ή ουλών.
Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής PRK:
- αποφυγή εκτροπών
- περισσότερος ιστός που συμβάλλει στην βιομηχανική σταθερότητα κερατοειδούς
- περισσότερος ιστός σε περίπτωση επαναπέμβασης
- μειωμένη περίπτωση ξηροφθαλμίας
- απουσία διεγχειρητικών / μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με την δημιουργία κρημνού, εφαρμογή σε δύσκολη ανατομία κόγχου
Μέθοδος Trans – PRK (no touch PRK):
Ονομάζεται και no touch PRK, καθώς το LASER εφαρμόζεται απευθείας στον κερατοειδή, αφαιρώντας το επιθήλιο με απόλυτη ακρίβεια και τροποποιώντας την καμπυλότητά του. Η μέθοδος αυτή διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα του κλασσικού PRK ενώ έχει πιο μικρή διάρκεια. Επιπλέον, προσφέρει ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης, μειώνοντας αισθητά τις ενοχλήσεις των πρώτων 24ώρων μετά την επέμβαση, καθώς η επούλωση του επιθηλίου είναι πιο γρήγορη.
Είναι μία μέθοδος για την διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων χωρίς το άγγιγμα του ανθρώπινου χεριού. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για όλους τους ασθενείς οι οποίοι θα ήθελαν τα οφέλη της διαθλαστικής χειρουργικής χωρίς τα μειονεκτήματα του Flap από την Lasik και για εκείνους που δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για διόρθωση με τη μέθοδο LASIK.
Η περαιτέρω βελτίωση του αλγορίθμου των Laser τελευταίας γενιάς για τις επιφανειακές διαθλαστικές επεμβάσεις οδήγησε στην μοναδική διαθλαστική επέμβαση Trans-PRK, όπου ακόμα και το επιθήλιο του κερατοειδούς αφαιρείται με laser. Κανένα εργαλείο δεν ακουμπά το μάτι και η επέμβαση γίνεται με απείρως μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολία. Από την πλευρά του ασθενούς αυτό μεταφράζεται σε ελάχιστο χρόνο παραμονής στο χειρουργείο, ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση της όρασης.
Έχει τα ίδια αποτελέσματα με το Lasik και το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι να ότι δεν υπάρχει flap στον κερατοειδή. Η Trans-PRK είναι σήμερα η μόνη «No-Touch» Excimer-Laser θεραπεία και γίνεται με το νέο SCHWIND-AMARIS Laser με το οποίο προσωπικά χειρουργώ τους ασθενείς μου.
Υποψήφιοι για διαθλαστική χειρουργική είναι οι ασθενείς που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Ηλικία άνω των 18 ετών.
- Καλή γενική υγεία.
- Σταθερή όραση / συνταγή γυαλιών για τουλάχιστον 1 χρόνο.
- Υγιής τοπογραφικά και τομογραφικά κερατοειδής.
- Θα πρέπει να μην πάσχετε από χρόνιες παθήσεις του κερατοειδούς, του αμφιβληστροειδούς ή άλλες ασθένειες του οφθαλμού.
- Διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) που εμπίπτει στο εύρος που μπορεί να θεραπευτεί με διαθλαστική επέμβαση.
- Για τις γυναίκες ασθενείς, αντενδείκνυται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Προεγχειρητικός Έλεγχος
- Iατρικό Ιστορικό
- Διαθλαστικός έλεγχος
- Έλεγχος στη σχισμοειδή λυχνία
- Έλεγχος δακρυϊκής στιβάδας (Schimmer test, ΒUT)
- Τοπογραφία κερατοειδούς
- Παχυμετρία κερατοειδούς
- Τονομέτρηση
- Ανάλυση της κερατοειδικής υστέρησης (CH) και της κερατοειδικής αντίστασης (CRF)
- OCT κερατοειδούς
- Κορομετρία
- Αμπερρομετρία
- Κυκλοπληγική διάθλαση
- Βυθοσκόπηση
O εξεταζόμενος θα πρέπει να απέχει από τη χρήση μαλακών φακών επαφής για τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Οι ημίσκληροι φακοί επαφής θα πρέπει να έχουν αφαιρεθεί τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν από τον προγραμματισμένο έλεγχο.
Την Ημέρα της Επέμβασης
Την ημέρα της επέμβασης αφιερώστε την αποκλειστικά στον εαυτό σας. Αποφύγετε το μακιγιάζ, τη μασκάρα, τα αρώματα, τα spray/gel των μαλλιών και καθαρίστε καλά τα βλέφαρά σας το προηγούμενο βράδυ. Σας προτείνουμε να έχετε ένα ελαφρύ πρόγευμα και να φορέσετε άνετα ρούχα. Αρχικά θα σας υποδεχτεί ο εξειδικευμένος μας σύμβουλος επεμβάσεων, θα σας ενημερώσει για το πρόγραμμα της ημέρας και ίσως χρειαστεί να επαναληφθούν κάποιες εξετάσεις. Έαν το επιθυμείτε, θα σας δοθεί ένα ήπιο αγχολυτικό χάπι για να νιώσετε πιο άνετα. Γυαλιά ηλίου, χωρίς βαθμούς, είναι απαραίτητα για την αποχώρησή σας από την κλινική.
Όλες οι μέθοδοι της διόρθωσης των διαθλαστικών σφαλμάτων με laser εφαρμόζονται ανώδυνα με τοπική αναισθησία με σταγόνες, χωρίς ενέσεις.
Μετά την επέμβαση, ο γιατρός σας θα σας εξετάσει μετά από μικρό χρονικό διάστημα (20-30 λεπτών) και θα λάβετε πλήρεις οδηγίες. Σας προτείνουμε να συνοδεύεστε από κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο.
Μετά την επέμβαση ο γιατρός σας και ο σύμβουλος των επεμβάσεων θα σας ενημερώσουν για την επέμβαση και για τις οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε ενώ θα σας δοθεί το ειδικό έντυπο των μετεγχειρητικών οδηγιών με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Η ανάρρωση είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο και εξαρτάται από τη συγκεκριμένη μέθοδο που επιλέχθηκε, αλλά σε γενικές γραμμές είναι εξαιρετικά γρήγορη.
Η γιατρός σας θα σας εξετάσει σε τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως η μετεγχειρητική πορεία περιλαμβάνει έλεγχο κατά την πρώτη ημέρα, την πρώτη εβδομάδα και το πρώτο τρίμηνο μετά την επέμβαση χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση).
Μετά την επέμβαση για 2 εβδομάδες
- Μην τρίβετε και σφίγγετε τα μάτια σας
- Μην κολυμπήσετε
- Μη γυμναστείτε έντονα
- Μη χρησιμοποιήσετε solarium
Υπάρχουν κίνδυνοι σε μια επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής;
Κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει κάποιο βαθμό ρίσκου. Δεδομένου ότι αυτές οι επεμβάσεις γίνονται σε νεαρούς ασθενείς με υγιή μάτια, τα περιθώρια ρίσκου είναι πολύ στενά. Υπολογίζουμε πως στην Ελλάδα χειρουργούνται περίπου 20.000 περιστατικά ανά έτος. Οι επεμβάσεις αυτές είναι δημοφιλείς ακριβώς γιατί εάν διενεργηθούν με τις σωστές ενδείξεις, μετά από έναν λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο και με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, είναι εξαιρετικά ασφαλείς. Επεμβάσεις που διενεργούνται σε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς και με τη χρήση Laser τελευταίας τεχνολογίας, το ρίσκο συνοψίζεται στην εξαιρετικά σπάνια πιθανότητα λοίμωξης του κερατοειδούς. Η πιθανότητα υπολογίζεται σε λιγότερο από 1:5.000, που αξίζει να σημειωθεί πως είναι πολλαπλά μικρότερη από τον αντίστοιχο κίνδυνο λοίμωξης από την χρήση φακών επαφής. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά κολλύρια, εφόσον οι ασθενείς ακολουθήσουν με συνέπεια το πρόγραμμα της μετεγχειρητικής παρακολούθησης από τον ιατρό τους.
Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;
Τα αποτελέσματα εφαρμογής του Laser, εφόσον έχει γίνει σωστή προεγχειρητική εκτίμηση, θεωρούνται μόνιμα. Παρόλα αυτά η παρουσία άλλης οφθαλμικής ή συστηματικής πάθησης, όπως π.χ καταρράκτης ή σοβαρός σακχαρώδης διαβήτης μπορούν να εμφανίσουν πάλι διαθλαστικές ανωμαλίες στον οφθαλμό. Επίσης, μάτια με διαθλαστικές ανωμαλίες στατιστικά εμφανίζουν συχνότερα παθήσεις όπως αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, καταρράκτη, γλαύκωμα κλπ ανεξάρτητα αν έχει γίνει διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος με laser ή όχι. Για το λόγο αυτό η ιατρός συστήνει σε όλους τους ασθενείς να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε προληπτικό ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο ανεξάρτητα της καλής οπτικής τους οξύτητας μετεγχειρητικά.
Τι είναι οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser;
Αναμφίβολα, οι περισσότερο διαδεδομένες επεμβάσεις παγκοσμίως για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) είναι οι διαθλαστικές επεμβάσεις με excimer laser. Η φιλοσοφία αυτών των επεμβάσεων στηρίζεται στην βασική ιδέα πως η μεταβολή του σχήματος του κερατοειδή χιτώνα (εξάχνωση ιστού με excimer laser) είναι σε θέση να διορθώσει τα διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού (αλλαγή διαθλαστικής δύναμης – ακτίνες φωτός / είδωλα εστιάζουν ακριβώς επάνω στον αμφιβληστροειδή, χωρίς περαιτέρω διόρθωση).
Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser στις μέρες μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τεχνολογία αιχμής, απόλυτα ασφαλείς και επιτυγχάνουν την απαλλαγή της άμεσης εξάρτησης από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, προσφέροντας εξαιρετική όραση και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τι είναι υπερμετρωπία;
Υπερμετρωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία, κατά την οποία μία παράλληλη δέσμη ακτίνων εισερχόμενη στο μάτι δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή, αλλά πίσω από αυτόν, με αποτέλεσμα το είδωλο ενός αντικειμένου να μην απεικονίζεται με ευκρίνεια στον αμφιβληστροειδή. Στην υπερμετρωπία επηρεάζεται κυρίως η κοντινή όραση (αλλά και σε κάποιο βαθμό και η μακρινή), καθώς το αξονικό μήκος του ματιού είναι κοντό σε σχέση με την καμπυλότητα και τη διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς.
Διαθλαστικές τεχνικές με laser
Οι επεμβάσεις LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis) και PRK (Photorefractive Keratectomy) είναι οι πιο συχνές επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής στον κόσμο. Χρησιμοποιώντας δέσμες ενέργειας λέιζερ τύπου excimer, οι επεμβάσεις LASIK και PRK ανασχηματίζoυν τον ιστό του κερατοειδούς με στόχο την διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων. Με άλλα λόγια, οι επεμβάσεις αυτές επιτυγχάνουν την ακριβή επικέντρωση των ακτίνων του φωτός πάνω στον αμφιβληστροειδή, κι έτσι την καθαρή και οξεία όραση.
Πραγματοποιούνται μόνο με την χρήση αναισθητικών οφθαλμικών σταγόνων για την ελάττωση τυχόν ενόχλησης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Εάν χρειαστεί οι ασθενείς μπορούν να λάβουν και ένα αγχολυτικό από το στόμα πριν την επέμβαση. Η όλη χειρουργική επέμβαση διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά, αν και οι ασθενείς θα πρέπει να αναμένουν ότι θα περάσουν μερικές ώρες στην κλινική για την ολοκλήρωση του προεγχειρητικού και του μετεγχειρητικού ελέγχου.
Μέθοδος LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis):
Η μέθοδος βασίζεται στην δημιουργία κερατοειδικού κρημνού (corneal flap) που ανασηκώνεται πριν την εφαρμογή του excimer laser. Η διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας δεν γίνεται στην επιφάνεια, αλλά στο εσωτερικό του κερατοειδούς.
Ο διαθλαστικός χειρουργός, δημιουργεί το λεπτό επιφανειακό πέταλο κερατοειδικού ιστού (flap) με τη βοήθεια ενός ειδικού συστήματος που ονομάζεται μηχανικός μικροκερατόμος. Το πέταλο αυτό δεν αποκόπτεται εντελώς, αλλά παραμένει ενωμένο με τον κερατοειδή στη μια του πλευρά (corneal hinge).
Όταν λοιπόν το κερατοειδικό πέταλο ανασηκωθεί, αποκαλύπτοντας τις εσωτερικές στιβάδες του κερατοειδούς, εφαρμόζεται το excimer laser (ablation), που επιτυγχάνει την αλλαγή της καμπυλότητας κερατοειδούς και διορθώνει τις διαθλαστικές ανωμαλίες.
Τελικά ο χειρουργός επανατοποθετεί το flap στη θέση του, χωρίς να χρειάζονται ράμματα, τοποθετούνται αντιβιοτικές σταγόνες και θεραπευτικοί φακοί επαφής. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ιδιότητα άμεσα να επουλώνει τον διαχωρισμό του κρημνού. Η επέμβαση γίνεται με αναισθητικές σταγόνες, διαρκεί λίγα λεπτά για το κάθε μάτι και είναι εντελώς ανώδυνη.
Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής traditional LASIK:
- γρήγορη και άνετη ανάρρωση
- απουσία άλγους
- μικρή περίοδος φαρμακευτικής αγωγής
- άμεση επιστροφή του ασθενούς στα καθήκοντά του
- απουσία δακρύρροιας
- απουσία φωτοφοβίας
- απουσία haze
- άμεσα αποτελέσματα σε περίπτωση επανεπέμβασης (relift)
- σταθερότητα αποτελέσματος ιδίως στις υπερμετρωπικές – αστιγματικές διορθώσεις
- μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικής μόλυνσης
- δεν απαιτείται μακροχρόνια μετεγχειρητική χρήση στεροειδών
- μικρή πιθανότητα εκτασίας
Μέθοδος PRK (Photo Refractive Keratectomy):
Η τεχνική PRK στηρίζεται στην φωτοαποδόμηση των επιφανειακών στοιβάδων του κερατοειδούς έτσι ώστε να αλλάξει η καμπυλότητα του (σχήμα) και να εστιάζονται σωστά οι ακτίνες φως στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Είναι από τις πρώτες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής και χαρακτηρίζεται μέχρι σήμερα πολύ ασφαλής. Η επέμβαση διαρκεί μόλις λίγα λεπτά για κάθε οφθαλμό.
Αρχικά, σταγόνες τοπικού αναισθητικού ενσταλλάζονται και με ένα ειδικό εργαλείο ο διαθλαστικός χειρουργός πραγματοποιέι εύκολα την αφαίρεση της επιφανειακής μεμβράνης, σε μια κεντρική περιοχή του κερατοειδούς (επιθήλιο). Στην συνέχεια το excimer laser δρα πάνω στην κερατοειδική επιφάνεια διορθώνοντας τις διαθλαστικές ανωμαλίες (διαθλαστικά σφάλματα).
Μετά την εξάχνωση ιστού, στο τέλος της επέμβασης, ο χειρουργός τοποθετεί έναν θεραπευτικό φακό επαφής (με μηδενικούς βαθμούς). Ο φακός αυτός έχει την ιδιότητα να βοηθά στην επούλωση της μεμβράνης (το επιθήλιο αναγεννάται) μέσα στα επόμενα 4 ή 5 24ωρα. Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται είναι εντελώς ανώδυνη. Μετεγχειρητικά όμως ο ασθενής αντιμετωπίζει κάποιες ενοχλήσεις. Ωστόσο χορηγούνται ειδικά κολλύρια που βοηθούν στην αποκατάσταση.
Η φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK) χρησιμοποιείται όταν το πάχος του κερατοειδούς, σύμφωνα με την παχυμετρία και την τοπογραφία δεν είναι αρκετό για να επιτρέψει τη δημιουργία κερατοειδικού κρημνού (corneal flap – στην τεχνική LASIK). Επίσης επιλέγεται σε περιπτώσεις διαφόρων επιθηλιακών ανωμαλιών ή ουλών.
Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής PRK:
- αποφυγή εκτροπών
- περισσότερος ιστός που συμβάλλει στην βιομηχανική σταθερότητα κερατοειδούς
- περισσότερος ιστός σε περίπτωση επαναπέμβασης
- μειωμένη περίπτωση ξηροφθαλμίας
- απουσία διεγχειρητικών / μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με την δημιουργία κρημνού, εφαρμογή σε δύσκολη ανατομία κόγχου
Μέθοδος Trans – PRK (no touch PRK):
Ονομάζεται και no touch PRK, καθώς το LASER εφαρμόζεται απευθείας στον κερατοειδή, αφαιρώντας το επιθήλιο με απόλυτη ακρίβεια και τροποποιώντας την καμπυλότητά του. Η μέθοδος αυτή διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα του κλασσικού PRK ενώ έχει πιο μικρή διάρκεια. Επιπλέον, προσφέρει ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης, μειώνοντας αισθητά τις ενοχλήσεις των πρώτων 24ώρων μετά την επέμβαση, καθώς η επούλωση του επιθηλίου είναι πιο γρήγορη.
Είναι μία μέθοδος για την διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων χωρίς το άγγιγμα του ανθρώπινου χεριού. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για όλους τους ασθενείς οι οποίοι θα ήθελαν τα οφέλη της διαθλαστικής χειρουργικής χωρίς τα μειονεκτήματα του Flap από την Lasik και για εκείνους που δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για διόρθωση με τη μέθοδο LASIK.
Η περαιτέρω βελτίωση του αλγορίθμου των Laser τελευταίας γενιάς για τις επιφανειακές διαθλαστικές επεμβάσεις οδήγησε στην μοναδική διαθλαστική επέμβαση Trans-PRK, όπου ακόμα και το επιθήλιο του κερατοειδούς αφαιρείται με laser. Κανένα εργαλείο δεν ακουμπά το μάτι και η επέμβαση γίνεται με απείρως μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολία. Από την πλευρά του ασθενούς αυτό μεταφράζεται σε ελάχιστο χρόνο παραμονής στο χειρουργείο, ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση της όρασης.
Έχει τα ίδια αποτελέσματα με το Lasik και το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι να ότι δεν υπάρχει flap στον κερατοειδή. Η Trans-PRK είναι σήμερα η μόνη «No-Touch» Excimer-Laser θεραπεία και γίνεται με το νέο SCHWIND-AMARIS Laser με το οποίο προσωπικά χειρουργώ τους ασθενείς μου.
Υποψήφιοι για διαθλαστική χειρουργική είναι οι ασθενείς που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Ηλικία άνω των 18 ετών.
- Καλή γενική υγεία.
- Σταθερή όραση / συνταγή γυαλιών για τουλάχιστον 1 χρόνο.
- Υγιής τοπογραφικά και τομογραφικά κερατοειδής.
- Θα πρέπει να μην πάσχετε από χρόνιες παθήσεις του κερατοειδούς, του αμφιβληστροειδούς ή άλλες ασθένειες του οφθαλμού.
- Διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) που εμπίπτει στο εύρος που μπορεί να θεραπευτεί με διαθλαστική επέμβαση.
- Για τις γυναίκες ασθενείς, αντενδείκνυται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Προεγχειρητικός Έλεγχος
- Iατρικό Ιστορικό
- Διαθλαστικός έλεγχος
- Έλεγχος στη σχισμοειδή λυχνία
- Έλεγχος δακρυϊκής στιβάδας (Schimmer test, ΒUT)
- Τοπογραφία κερατοειδούς
- Παχυμετρία κερατοειδούς
- Τονομέτρηση
- Ανάλυση της κερατοειδικής υστέρησης (CH) και της κερατοειδικής αντίστασης (CRF)
- OCT κερατοειδούς
- Κορομετρία
- Αμπερρομετρία
- Κυκλοπληγική διάθλαση
- Βυθοσκόπηση
O εξεταζόμενος θα πρέπει να απέχει από τη χρήση μαλακών φακών επαφής για τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Οι ημίσκληροι φακοί επαφής θα πρέπει να έχουν αφαιρεθεί τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν από τον προγραμματισμένο έλεγχο.
Την Ημέρα της Επέμβασης
Την ημέρα της επέμβασης αφιερώστε την αποκλειστικά στον εαυτό σας. Αποφύγετε το μακιγιάζ, τη μασκάρα, τα αρώματα, τα spray/gel των μαλλιών και καθαρίστε καλά τα βλέφαρά σας το προηγούμενο βράδυ. Σας προτείνουμε να έχετε ένα ελαφρύ πρόγευμα και να φορέσετε άνετα ρούχα. Αρχικά θα σας υποδεχτεί ο εξειδικευμένος μας σύμβουλος επεμβάσεων, θα σας ενημερώσει για το πρόγραμμα της ημέρας και ίσως χρειαστεί να επαναληφθούν κάποιες εξετάσεις. Έαν το επιθυμείτε, θα σας δοθεί ένα ήπιο αγχολυτικό χάπι για να νιώσετε πιο άνετα. Γυαλιά ηλίου, χωρίς βαθμούς, είναι απαραίτητα για την αποχώρησή σας από την κλινική.
Όλες οι μέθοδοι της διόρθωσης των διαθλαστικών σφαλμάτων με laser εφαρμόζονται ανώδυνα με τοπική αναισθησία με σταγόνες, χωρίς ενέσεις.
Μετά την επέμβαση, ο γιατρός σας θα σας εξετάσει μετά από μικρό χρονικό διάστημα (20-30 λεπτών) και θα λάβετε πλήρεις οδηγίες. Σας προτείνουμε να συνοδεύεστε από κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο.
Μετά την επέμβαση ο γιατρός σας και ο σύμβουλος των επεμβάσεων θα σας ενημερώσουν για την επέμβαση και για τις οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε ενώ θα σας δοθεί το ειδικό έντυπο των μετεγχειρητικών οδηγιών με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Η ανάρρωση είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο και εξαρτάται από τη συγκεκριμένη μέθοδο που επιλέχθηκε, αλλά σε γενικές γραμμές είναι εξαιρετικά γρήγορη.
Η γιατρός σας θα σας εξετάσει σε τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως η μετεγχειρητική πορεία περιλαμβάνει έλεγχο κατά την πρώτη ημέρα, την πρώτη εβδομάδα και το πρώτο τρίμηνο μετά την επέμβαση χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση).
Μετά την επέμβαση για 2 εβδομάδες
- Μην τρίβετε και σφίγγετε τα μάτια σας
- Μην κολυμπήσετε
- Μη γυμναστείτε έντονα
- Μη χρησιμοποιήσετε solarium
Υπάρχουν κίνδυνοι σε μια επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής;
Κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει κάποιο βαθμό ρίσκου. Δεδομένου ότι αυτές οι επεμβάσεις γίνονται σε νεαρούς ασθενείς με υγιή μάτια, τα περιθώρια ρίσκου είναι πολύ στενά. Υπολογίζουμε πως στην Ελλάδα χειρουργούνται περίπου 20.000 περιστατικά ανά έτος. Οι επεμβάσεις αυτές είναι δημοφιλείς ακριβώς γιατί εάν διενεργηθούν με τις σωστές ενδείξεις, μετά από έναν λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο και με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, είναι εξαιρετικά ασφαλείς. Επεμβάσεις που διενεργούνται σε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς και με τη χρήση Laser τελευταίας τεχνολογίας, το ρίσκο συνοψίζεται στην εξαιρετικά σπάνια πιθανότητα λοίμωξης του κερατοειδούς. Η πιθανότητα υπολογίζεται σε λιγότερο από 1:5.000, που αξίζει να σημειωθεί πως είναι πολλαπλά μικρότερη από τον αντίστοιχο κίνδυνο λοίμωξης από την χρήση φακών επαφής. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά κολλύρια, εφόσον οι ασθενείς ακολουθήσουν με συνέπεια το πρόγραμμα της μετεγχειρητικής παρακολούθησης από τον ιατρό τους.
Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;
Τα αποτελέσματα εφαρμογής του Laser, εφόσον έχει γίνει σωστή προεγχειρητική εκτίμηση, θεωρούνται μόνιμα. Παρόλα αυτά η παρουσία άλλης οφθαλμικής ή συστηματικής πάθησης, όπως π.χ καταρράκτης ή σοβαρός σακχαρώδης διαβήτης μπορούν να εμφανίσουν πάλι διαθλαστικές ανωμαλίες στον οφθαλμό. Επίσης, μάτια με διαθλαστικές ανωμαλίες στατιστικά εμφανίζουν συχνότερα παθήσεις όπως αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, καταρράκτη, γλαύκωμα κλπ ανεξάρτητα αν έχει γίνει διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος με laser ή όχι. Για το λόγο αυτό η ιατρός συστήνει σε όλους τους ασθενείς να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε προληπτικό ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο ανεξάρτητα της καλής οπτικής τους οξύτητας μετεγχειρητικά.
Τι είναι οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser;
Αναμφίβολα, οι περισσότερο διαδεδομένες επεμβάσεις παγκοσμίως για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) είναι οι διαθλαστικές επεμβάσεις με excimer laser. Η φιλοσοφία αυτών των επεμβάσεων στηρίζεται στην βασική ιδέα πως η μεταβολή του σχήματος του κερατοειδή χιτώνα (εξάχνωση ιστού με excimer laser) είναι σε θέση να διορθώσει τα διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού (αλλαγή διαθλαστικής δύναμης – ακτίνες φωτός / είδωλα εστιάζουν ακριβώς επάνω στον αμφιβληστροειδή, χωρίς περαιτέρω διόρθωση).
Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser στις μέρες μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τεχνολογία αιχμής, απόλυτα ασφαλείς και επιτυγχάνουν την απαλλαγή της άμεσης εξάρτησης από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, προσφέροντας εξαιρετική όραση και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τι είναι ο αστιγματιμός;
Αστιγματισμός είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία ο οφθαλμός δεν έχει την ίδια διαθλαστική δύναμη σε όλους τους μεσημβρινούς με αποτέλεσμα οι ακτίνες που εισέρχονται στο μάτι να μην διαθλώνται ομοιόμορφα και να προκαλούν δύο διαφορετικά ειδώλα τα οποία είτε σχηματίζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή (μυωπικός αστιγματισμός) είτε πίσω από τον αμφιβληστροειδη (υπερμετρωπικός αστιγματισμός).
Διαθλαστικές τεχνικές με laser
Οι επεμβάσεις LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis) και PRK (Photorefractive Keratectomy) είναι οι πιο συχνές επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής στον κόσμο. Χρησιμοποιώντας δέσμες ενέργειας λέιζερ τύπου excimer, οι επεμβάσεις LASIK και PRK ανασχηματίζoυν τον ιστό του κερατοειδούς με στόχο την διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων. Με άλλα λόγια, οι επεμβάσεις αυτές επιτυγχάνουν την ακριβή επικέντρωση των ακτίνων του φωτός πάνω στον αμφιβληστροειδή, κι έτσι την καθαρή και οξεία όραση.
Πραγματοποιούνται μόνο με την χρήση αναισθητικών οφθαλμικών σταγόνων για την ελάττωση τυχόν ενόχλησης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Εάν χρειαστεί οι ασθενείς μπορούν να λάβουν και ένα αγχολυτικό από το στόμα πριν την επέμβαση. Η όλη χειρουργική επέμβαση διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά, αν και οι ασθενείς θα πρέπει να αναμένουν ότι θα περάσουν μερικές ώρες στην κλινική για την ολοκλήρωση του προεγχειρητικού και του μετεγχειρητικού ελέγχου.
Μέθοδος LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis):
Η μέθοδος βασίζεται στην δημιουργία κερατοειδικού κρημνού (corneal flap) που ανασηκώνεται πριν την εφαρμογή του excimer laser. Η διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας δεν γίνεται στην επιφάνεια, αλλά στο εσωτερικό του κερατοειδούς.
Ο διαθλαστικός χειρουργός, δημιουργεί το λεπτό επιφανειακό πέταλο κερατοειδικού ιστού (flap) με τη βοήθεια ενός ειδικού συστήματος που ονομάζεται μηχανικός μικροκερατόμος. Το πέταλο αυτό δεν αποκόπτεται εντελώς, αλλά παραμένει ενωμένο με τον κερατοειδή στη μια του πλευρά (corneal hinge).
Όταν λοιπόν το κερατοειδικό πέταλο ανασηκωθεί, αποκαλύπτοντας τις εσωτερικές στιβάδες του κερατοειδούς, εφαρμόζεται το excimer laser (ablation), που επιτυγχάνει την αλλαγή της καμπυλότητας κερατοειδούς και διορθώνει τις διαθλαστικές ανωμαλίες.
Τελικά ο χειρουργός επανατοποθετεί το flap στη θέση του, χωρίς να χρειάζονται ράμματα, τοποθετούνται αντιβιοτικές σταγόνες και θεραπευτικοί φακοί επαφής. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ιδιότητα άμεσα να επουλώνει τον διαχωρισμό του κρημνού. Η επέμβαση γίνεται με αναισθητικές σταγόνες, διαρκεί λίγα λεπτά για το κάθε μάτι και είναι εντελώς ανώδυνη.
Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής traditional LASIK:
- γρήγορη και άνετη ανάρρωση
- απουσία άλγους
- μικρή περίοδος φαρμακευτικής αγωγής
- άμεση επιστροφή του ασθενούς στα καθήκοντά του
- απουσία δακρύρροιας
- απουσία φωτοφοβίας
- απουσία haze
- άμεσα αποτελέσματα σε περίπτωση επανεπέμβασης (relift)
- σταθερότητα αποτελέσματος ιδίως στις υπερμετρωπικές – αστιγματικές διορθώσεις
- μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικής μόλυνσης
- δεν απαιτείται μακροχρόνια μετεγχειρητική χρήση στεροειδών
- μικρή πιθανότητα εκτασίας
Μέθοδος PRK (Photo Refractive Keratectomy):
Η τεχνική PRK στηρίζεται στην φωτοαποδόμηση των επιφανειακών στοιβάδων του κερατοειδούς έτσι ώστε να αλλάξει η καμπυλότητα του (σχήμα) και να εστιάζονται σωστά οι ακτίνες φως στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Είναι από τις πρώτες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής και χαρακτηρίζεται μέχρι σήμερα πολύ ασφαλής. Η επέμβαση διαρκεί μόλις λίγα λεπτά για κάθε οφθαλμό.
Αρχικά, σταγόνες τοπικού αναισθητικού ενσταλλάζονται και με ένα ειδικό εργαλείο ο διαθλαστικός χειρουργός πραγματοποιέι εύκολα την αφαίρεση της επιφανειακής μεμβράνης, σε μια κεντρική περιοχή του κερατοειδούς (επιθήλιο). Στην συνέχεια το excimer laser δρα πάνω στην κερατοειδική επιφάνεια διορθώνοντας τις διαθλαστικές ανωμαλίες (διαθλαστικά σφάλματα).
Μετά την εξάχνωση ιστού, στο τέλος της επέμβασης, ο χειρουργός τοποθετεί έναν θεραπευτικό φακό επαφής (με μηδενικούς βαθμούς). Ο φακός αυτός έχει την ιδιότητα να βοηθά στην επούλωση της μεμβράνης (το επιθήλιο αναγεννάται) μέσα στα επόμενα 4 ή 5 24ωρα. Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται είναι εντελώς ανώδυνη. Μετεγχειρητικά όμως ο ασθενής αντιμετωπίζει κάποιες ενοχλήσεις. Ωστόσο χορηγούνται ειδικά κολλύρια που βοηθούν στην αποκατάσταση.
Η φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK) χρησιμοποιείται όταν το πάχος του κερατοειδούς, σύμφωνα με την παχυμετρία και την τοπογραφία δεν είναι αρκετό για να επιτρέψει τη δημιουργία κερατοειδικού κρημνού (corneal flap – στην τεχνική LASIK). Επίσης επιλέγεται σε περιπτώσεις διαφόρων επιθηλιακών ανωμαλιών ή ουλών.
Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής PRK:
- αποφυγή εκτροπών
- περισσότερος ιστός που συμβάλλει στην βιομηχανική σταθερότητα κερατοειδούς
- περισσότερος ιστός σε περίπτωση επαναπέμβασης
- μειωμένη περίπτωση ξηροφθαλμίας
- απουσία διεγχειρητικών / μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με την δημιουργία κρημνού, εφαρμογή σε δύσκολη ανατομία κόγχου
Μέθοδος Trans – PRK (no touch PRK):
Ονομάζεται και no touch PRK, καθώς το LASER εφαρμόζεται απευθείας στον κερατοειδή, αφαιρώντας το επιθήλιο με απόλυτη ακρίβεια και τροποποιώντας την καμπυλότητά του. Η μέθοδος αυτή διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα του κλασσικού PRK ενώ έχει πιο μικρή διάρκεια. Επιπλέον, προσφέρει ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης, μειώνοντας αισθητά τις ενοχλήσεις των πρώτων 24ώρων μετά την επέμβαση, καθώς η επούλωση του επιθηλίου είναι πιο γρήγορη.
Είναι μία μέθοδος για την διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων χωρίς το άγγιγμα του ανθρώπινου χεριού. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για όλους τους ασθενείς οι οποίοι θα ήθελαν τα οφέλη της διαθλαστικής χειρουργικής χωρίς τα μειονεκτήματα του Flap από την Lasik και για εκείνους που δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για διόρθωση με τη μέθοδο LASIK.
Η περαιτέρω βελτίωση του αλγορίθμου των Laser τελευταίας γενιάς για τις επιφανειακές διαθλαστικές επεμβάσεις οδήγησε στην μοναδική διαθλαστική επέμβαση Trans-PRK, όπου ακόμα και το επιθήλιο του κερατοειδούς αφαιρείται με laser. Κανένα εργαλείο δεν ακουμπά το μάτι και η επέμβαση γίνεται με απείρως μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολία. Από την πλευρά του ασθενούς αυτό μεταφράζεται σε ελάχιστο χρόνο παραμονής στο χειρουργείο, ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση της όρασης.
Έχει τα ίδια αποτελέσματα με το Lasik και το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι να ότι δεν υπάρχει flap στον κερατοειδή. Η Trans-PRK είναι σήμερα η μόνη «No-Touch» Excimer-Laser θεραπεία και γίνεται με το νέο SCHWIND-AMARIS Laser με το οποίο προσωπικά χειρουργώ τους ασθενείς μου.
Υποψήφιοι για διαθλαστική χειρουργική είναι οι ασθενείς που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Ηλικία άνω των 18 ετών.
- Καλή γενική υγεία.
- Σταθερή όραση / συνταγή γυαλιών για τουλάχιστον 1 χρόνο.
- Υγιής τοπογραφικά και τομογραφικά κερατοειδής.
- Θα πρέπει να μην πάσχετε από χρόνιες παθήσεις του κερατοειδούς, του αμφιβληστροειδούς ή άλλες ασθένειες του οφθαλμού.
- Διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) που εμπίπτει στο εύρος που μπορεί να θεραπευτεί με διαθλαστική επέμβαση.
- Για τις γυναίκες ασθενείς, αντενδείκνυται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Προεγχειρητικός Έλεγχος
- Iατρικό Ιστορικό
- Διαθλαστικός έλεγχος
- Έλεγχος στη σχισμοειδή λυχνία
- Έλεγχος δακρυϊκής στιβάδας (Schimmer test, ΒUT)
- Τοπογραφία κερατοειδούς
- Παχυμετρία κερατοειδούς
- Τονομέτρηση
- Ανάλυση της κερατοειδικής υστέρησης (CH) και της κερατοειδικής αντίστασης (CRF)
- OCT κερατοειδούς
- Κορομετρία
- Αμπερρομετρία
- Κυκλοπληγική διάθλαση
- Βυθοσκόπηση
O εξεταζόμενος θα πρέπει να απέχει από τη χρήση μαλακών φακών επαφής για τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Οι ημίσκληροι φακοί επαφής θα πρέπει να έχουν αφαιρεθεί τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν από τον προγραμματισμένο έλεγχο.
Την Ημέρα της Επέμβασης
Την ημέρα της επέμβασης αφιερώστε την αποκλειστικά στον εαυτό σας. Αποφύγετε το μακιγιάζ, τη μασκάρα, τα αρώματα, τα spray/gel των μαλλιών και καθαρίστε καλά τα βλέφαρά σας το προηγούμενο βράδυ. Σας προτείνουμε να έχετε ένα ελαφρύ πρόγευμα και να φορέσετε άνετα ρούχα. Αρχικά θα σας υποδεχτεί ο εξειδικευμένος μας σύμβουλος επεμβάσεων, θα σας ενημερώσει για το πρόγραμμα της ημέρας και ίσως χρειαστεί να επαναληφθούν κάποιες εξετάσεις. Έαν το επιθυμείτε, θα σας δοθεί ένα ήπιο αγχολυτικό χάπι για να νιώσετε πιο άνετα. Γυαλιά ηλίου, χωρίς βαθμούς, είναι απαραίτητα για την αποχώρησή σας από την κλινική.
Όλες οι μέθοδοι της διόρθωσης των διαθλαστικών σφαλμάτων με laser εφαρμόζονται ανώδυνα με τοπική αναισθησία με σταγόνες, χωρίς ενέσεις.
Μετά την επέμβαση, ο γιατρός σας θα σας εξετάσει μετά από μικρό χρονικό διάστημα (20-30 λεπτών) και θα λάβετε πλήρεις οδηγίες. Σας προτείνουμε να συνοδεύεστε από κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο.
Μετά την επέμβαση ο γιατρός σας και ο σύμβουλος των επεμβάσεων θα σας ενημερώσουν για την επέμβαση και για τις οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε ενώ θα σας δοθεί το ειδικό έντυπο των μετεγχειρητικών οδηγιών με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Η ανάρρωση είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο και εξαρτάται από τη συγκεκριμένη μέθοδο που επιλέχθηκε, αλλά σε γενικές γραμμές είναι εξαιρετικά γρήγορη.
Η γιατρός σας θα σας εξετάσει σε τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως η μετεγχειρητική πορεία περιλαμβάνει έλεγχο κατά την πρώτη ημέρα, την πρώτη εβδομάδα και το πρώτο τρίμηνο μετά την επέμβαση χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση).
Μετά την επέμβαση για 2 εβδομάδες
- Μην τρίβετε και σφίγγετε τα μάτια σας
- Μην κολυμπήσετε
- Μη γυμναστείτε έντονα
- Μη χρησιμοποιήσετε solarium
Υπάρχουν κίνδυνοι σε μια επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής;
Κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει κάποιο βαθμό ρίσκου. Δεδομένου ότι αυτές οι επεμβάσεις γίνονται σε νεαρούς ασθενείς με υγιή μάτια, τα περιθώρια ρίσκου είναι πολύ στενά. Υπολογίζουμε πως στην Ελλάδα χειρουργούνται περίπου 20.000 περιστατικά ανά έτος. Οι επεμβάσεις αυτές είναι δημοφιλείς ακριβώς γιατί εάν διενεργηθούν με τις σωστές ενδείξεις, μετά από έναν λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο και με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, είναι εξαιρετικά ασφαλείς. Επεμβάσεις που διενεργούνται σε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς και με τη χρήση Laser τελευταίας τεχνολογίας, το ρίσκο συνοψίζεται στην εξαιρετικά σπάνια πιθανότητα λοίμωξης του κερατοειδούς. Η πιθανότητα υπολογίζεται σε λιγότερο από 1:5.000, που αξίζει να σημειωθεί πως είναι πολλαπλά μικρότερη από τον αντίστοιχο κίνδυνο λοίμωξης από την χρήση φακών επαφής. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά κολλύρια, εφόσον οι ασθενείς ακολουθήσουν με συνέπεια το πρόγραμμα της μετεγχειρητικής παρακολούθησης από τον ιατρό τους.
Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;
Τα αποτελέσματα εφαρμογής του Laser, εφόσον έχει γίνει σωστή προεγχειρητική εκτίμηση, θεωρούνται μόνιμα. Παρόλα αυτά η παρουσία άλλης οφθαλμικής ή συστηματικής πάθησης, όπως π.χ καταρράκτης ή σοβαρός σακχαρώδης διαβήτης μπορούν να εμφανίσουν πάλι διαθλαστικές ανωμαλίες στον οφθαλμό. Επίσης, μάτια με διαθλαστικές ανωμαλίες στατιστικά εμφανίζουν συχνότερα παθήσεις όπως αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, καταρράκτη, γλαύκωμα κλπ ανεξάρτητα αν έχει γίνει διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος με laser ή όχι. Για το λόγο αυτό η ιατρός συστήνει σε όλους τους ασθενείς να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε προληπτικό ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο ανεξάρτητα της καλής οπτικής τους οξύτητας μετεγχειρητικά.
Τι είναι οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser;
Αναμφίβολα, οι περισσότερο διαδεδομένες επεμβάσεις παγκοσμίως για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) είναι οι διαθλαστικές επεμβάσεις με excimer laser. Η φιλοσοφία αυτών των επεμβάσεων στηρίζεται στην βασική ιδέα πως η μεταβολή του σχήματος του κερατοειδή χιτώνα (εξάχνωση ιστού με excimer laser) είναι σε θέση να διορθώσει τα διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού (αλλαγή διαθλαστικής δύναμης – ακτίνες φωτός / είδωλα εστιάζουν ακριβώς επάνω στον αμφιβληστροειδή, χωρίς περαιτέρω διόρθωση).
Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser στις μέρες μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τεχνολογία αιχμής, απόλυτα ασφαλείς και επιτυγχάνουν την απαλλαγή της άμεσης εξάρτησης από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, προσφέροντας εξαιρετική όραση και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τι είναι η πρεσβυωπία;
Η πρεσβυωπία είναι μια διαταραχή της προσαρμογής του οφθαλμού, η οποία οφείλεται σε απώλεια της ελαστικότητας του ακτινωτού μυός και σε μείωση της ευκαμψίας του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού με αποτέλεσμα να χάνεται η ικανότητα για προσαρμογή στις κοντινές αποστάσεις. Το εύρος της προσαρμογής ελαττώνεται από τις 14 διοπτρίες που είναι στην ηλικία των 10 ετών, σε 2 διοπτρίες που είναι στην ηλικία των 50 ετών. Η πρεσβυωπία (Μείωση Κοντινής Όρασης) αφορά σε όλους τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 40-45 ετών.
Διαθλαστικές τεχνικές με laser
Η επεμβάση LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis) είναι από τις πιο συχνές επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής στον κόσμο. Δέσμες ενέργειας λέιζερ τύπου excimer, ανασχηματίζoυν τον ιστό του κερατοειδούς με στόχο την διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων. Με άλλα λόγια, η επέμβαση αυτή επιτυγχάνει την ακριβή επικέντρωση των ακτίνων του φωτός πάνω στον αμφιβληστροειδή, κι έτσι την καθαρή και οξεία όραση. Για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας χρησιμοποιείται η τεχνική Monovision. Σε αυτή την τεχνική δημιουργείται μία μικρή διαφορά στη διάθλαση ανάμεσα στα δύο μάτια. Το επικρατές μάτι γίνεται εμμετρωπικό (0 D) ενώ το μη επικρατές μάτι γίνεται μυωπικό. Με την τεχνική Μonovision στόχος είναι το άτομο να χρησιμοποιεί ένα μάτι για να βλέπει μακριά και ένα για να βλέπει κοντά, δηλαδή ο ένας οφθαλμός διορθώνεται για την κοντινή όραση (near vision), ενώ ο άλλος για την μακρινή (distant vision). Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την ικανότητα να εξισορροπεί αυτή τη διαφορά και να μην αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινότητά μας. Το αποτέλεσμα με αυτό τον τρόπο μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 10 έτη.
Η επέμβαση πραγματοποιείται με την χρήση αναισθητικών οφθαλμικών σταγόνων για την ελάττωση τυχόν ενόχλησης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Εάν χρειαστεί οι ασθενείς μπορούν να λάβουν και ένα αγχολυτικό από το στόμα πριν την επέμβαση. Η όλη χειρουργική επέμβαση διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά, αν και οι ασθενείς θα πρέπει να αναμένουν ότι θα περάσουν μερικές ώρες στην κλινική για την ολοκλήρωση του προεγχειρητικού και του μετεγχειρητικού ελέγχου.
Μέθοδος LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis):
Η μέθοδος βασίζεται στην δημιουργία κερατοειδικού κρημνού (corneal flap) που ανασηκώνεται πριν την εφαρμογή του excimer laser. Η διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας δεν γίνεται στην επιφάνεια, αλλά στο εσωτερικό του κερατοειδούς.
Ο διαθλαστικός χειρουργός, δημιουργεί το λεπτό επιφανειακό πέταλο κερατοειδικού ιστού (flap) με τη βοήθεια ενός ειδικού συστήματος που ονομάζεται μηχανικός μικροκερατόμος. Το πέταλο αυτό δεν αποκόπτεται εντελώς, αλλά παραμένει ενωμένο με τον κερατοειδή στη μια του πλευρά (corneal hinge).
Όταν λοιπόν το κερατοειδικό πέταλο ανασηκωθεί, αποκαλύπτοντας τις εσωτερικές στιβάδες του κερατοειδούς, εφαρμόζεται το excimer laser (ablation), που επιτυγχάνει την αλλαγή της καμπυλότητας κερατοειδούς και διορθώνει τις διαθλαστικές ανωμαλίες.
Τελικά ο χειρουργός επανατοποθετεί το flap στη θέση του, χωρίς να χρειάζονται ράμματα, τοποθετούνται αντιβιοτικές σταγόνες και θεραπευτικοί φακοί επαφής. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ιδιότητα άμεσα να επουλώνει τον διαχωρισμό του κρημνού. Η επέμβαση γίνεται με αναισθητικές σταγόνες, διαρκεί λίγα λεπτά για το κάθε μάτι και είναι εντελώς ανώδυνη.
Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής traditional LASIK:
- γρήγορη και άνετη ανάρρωση
- απουσία άλγους
- μικρή περίοδος φαρμακευτικής αγωγής
- άμεση επιστροφή του ασθενούς στα καθήκοντά του
- απουσία δακρύρροιας
- απουσία φωτοφοβίας
- απουσία haze
- άμεσα αποτελέσματα σε περίπτωση επανεπέμβασης (relift)
- σταθερότητα αποτελέσματος ιδίως στις υπερμετρωπικές – αστιγματικές διορθώσεις
- μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικής μόλυνσης
- δεν απαιτείται μακροχρόνια μετεγχειρητική χρήση στεροειδών
- μικρή πιθανότητα εκτασίας
Υποψήφιοι για διαθλαστική χειρουργική είναι οι ασθενείς που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Καλή γενική υγεία.
- Υγιής τοπογραφικά και τομογραφικά κερατοειδής.
- Θα πρέπει να μην πάσχετε από χρόνιες παθήσεις του κερατοειδούς, του αμφιβληστροειδούς ή άλλες ασθένειες του οφθαλμού.
- Διαθλαστικό σφάλμα (υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία) που εμπίπτει στο εύρος που μπορεί να θεραπευτεί με διαθλαστική επέμβαση.
Προεγχειρητικός Έλεγχος
- Iατρικό Ιστορικό
- Διαθλαστικός έλεγχος
- Έλεγχος στη σχισμοειδή λυχνία
- Έλεγχος δακρυϊκής στιβάδας (Schimmer test, ΒUT)
- Τοπογραφία κερατοειδούς
- Παχυμετρία κερατοειδούς
- Τονομέτρηση
- Ανάλυση της κερατοειδικής υστέρησης (CH) και της κερατοειδικής αντίστασης (CRF)
- OCT κερατοειδούς
- Κορομετρία
- Αμπερρομετρία
- Κυκλοπληγική διάθλαση
- Βυθοσκόπηση
O εξεταζόμενος θα πρέπει να απέχει από τη χρήση μαλακών φακών επαφής για τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Οι ημίσκληροι φακοί επαφής θα πρέπει να έχουν αφαιρεθεί τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν από τον προγραμματισμένο έλεγχο.
Την Ημέρα της Επέμβασης
Την ημέρα της επέμβασης αφιερώστε την αποκλειστικά στον εαυτό σας. Αποφύγετε το μακιγιάζ, τη μασκάρα, τα αρώματα, τα spray/gel των μαλλιών και καθαρίστε καλά τα βλέφαρά σας το προηγούμενο βράδυ. Σας προτείνουμε να έχετε ένα ελαφρύ πρόγευμα και να φορέσετε άνετα ρούχα. Αρχικά θα σας υποδεχτεί ο εξειδικευμένος μας σύμβουλος επεμβάσεων, θα σας ενημερώσει για το πρόγραμμα της ημέρας και ίσως χρειαστεί να επαναληφθούν κάποιες εξετάσεις. Έαν το επιθυμείτε, θα σας δοθεί ένα ήπιο αγχολυτικό χάπι για να νιώσετε πιο άνετα. Γυαλιά ηλίου, χωρίς βαθμούς, είναι απαραίτητα για την αποχώρησή σας από την κλινική.
Όλες οι μέθοδοι της διόρθωσης των διαθλαστικών σφαλμάτων με laser εφαρμόζονται ανώδυνα με τοπική αναισθησία με σταγόνες, χωρίς ενέσεις.
Μετά την επέμβαση, ο γιατρός σας θα σας εξετάσει μετά από μικρό χρονικό διάστημα (20-30 λεπτών) και θα λάβετε πλήρεις οδηγίες. Σας προτείνουμε να συνοδεύεστε από κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο.
Μετά την επέμβαση ο γιατρός σας και ο σύμβουλος των επεμβάσεων θα σας ενημερώσουν για την επέμβαση και για τις οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε ενώ θα σας δοθεί το ειδικό έντυπο των μετεγχειρητικών οδηγιών με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Η ανάρρωση είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο και εξαρτάται από τη συγκεκριμένη μέθοδο που επιλέχθηκε, αλλά σε γενικές γραμμές είναι εξαιρετικά γρήγορη.
Η γιατρός σας θα σας εξετάσει σε τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως η μετεγχειρητική πορεία περιλαμβάνει έλεγχο κατά την πρώτη ημέρα, την πρώτη εβδομάδα και το πρώτο τρίμηνο μετά την επέμβαση χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση).
Μετά την επέμβαση για 2 εβδομάδες
- Μην τρίβετε και σφίγγετε τα μάτια σας
- Μην κολυμπήσετε
- Μη γυμναστείτε έντονα
- Μη χρησιμοποιήσετε solarium
Υπάρχουν κίνδυνοι σε μια επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής;
Κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει κάποιο βαθμό ρίσκου. Δεδομένου ότι αυτές οι επεμβάσεις γίνονται σε νεαρούς ασθενείς με υγιή μάτια, τα περιθώρια ρίσκου είναι πολύ στενά. Υπολογίζουμε πως στην Ελλάδα χειρουργούνται περίπου 20.000 περιστατικά ανά έτος. Οι επεμβάσεις αυτές είναι δημοφιλείς ακριβώς γιατί εάν διενεργηθούν με τις σωστές ενδείξεις, μετά από έναν λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο και με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, είναι εξαιρετικά ασφαλείς. Επεμβάσεις που διενεργούνται σε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς και με τη χρήση Laser τελευταίας τεχνολογίας, το ρίσκο συνοψίζεται στην εξαιρετικά σπάνια πιθανότητα λοίμωξης του κερατοειδούς. Η πιθανότητα υπολογίζεται σε λιγότερο από 1:5.000, που αξίζει να σημειωθεί πως είναι πολλαπλά μικρότερη από τον αντίστοιχο κίνδυνο λοίμωξης από την χρήση φακών επαφής. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά κολλύρια, εφόσον οι ασθενείς ακολουθήσουν με συνέπεια το πρόγραμμα της μετεγχειρητικής παρακολούθησης από τον ιατρό τους.
Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;
Τα αποτελέσματα εφαρμογής του Laser, εφόσον έχει γίνει σωστή προεγχειρητική εκτίμηση, θεωρείται ότι μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 10 έτη. Μετά από την περίοδο αυτή μπορεί να γίνει επαναληπτική διόρθωση με Laser ή ακόμη και ενδοφθάλμιο χειρουργείο αντικατάστασης του κρυσταλλοειδούς φακού, ανάλογα με την ηλικία και την πιθανή συνύπαρξη καταρράκτη.
Παρόλα αυτά η παρουσία άλλης οφθαλμικής ή συστηματικής πάθησης, όπως π.χ σοβαρός σακχαρώδης διαβήτης μπορούν να εμφανίσουν πάλι διαθλαστικές ανωμαλίες στον οφθαλμό. Για το λόγο αυτό η ιατρός συστήνει σε όλους τους ασθενείς να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε προληπτικό ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο ανεξάρτητα της καλής οπτικής τους οξύτητας μετεγχειρητικά.
Τι είναι ο καταρράκτης;
Η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού λέγεται καταρράκτης. Ο φυσικός φακός του ματιού είναι διαυγής και βρίσκεται πίσω από την ίριδα. Μέσα από αυτόν περνάει το φως για να φτάσει στη συνέχεια στον αμφιβληστροειδή χιτώνα στην οπίσθια επιφάνεια του ματιού. Με την πάροδο της ηλικίας, ο φακός αυτός χάνει την αρχική του σύσταση και θολώνει (γεροντικός καταρράκτης).
Αντιμετώπιση
Στα αρχικά στάδια του καταρράκτη, η αλλαγή των γυαλιών μπορεί να βοηθήσει σε κάποιο βαθμό. Όταν, όμως, η θόλωση του φακού προχωρήσει, τότε η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική. Συντηρητική θεραπεία για τον καταρράκτη με κολλύρια δεν υπάρχει.
ΦΑΚΟΘΡΥΨΙΑ: ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ
Η σύγχρονη μέθοδος αφαίρεσης του καταρράκτη είναι η φακοθρυψία, που επί χρόνια έχει γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες και ασφαλείς χειρουργικές επεμβάσεις. Πρόκειται για επέμβαση γρήγορη, ανώδυνη και γενικά εύκολη για τον ίδιο τον ασθενή. Η εγχείρηση γίνεται με τοπικές αναισθητικές σταγόνες και διαρκεί λίγα μόλις λεπτά, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της όρασης. Η μικρό-χειρουργική εξαίρεση του καταρράκτη ονομάζεται φακοθρυψία, γιατί ο φακός “θρύπτεται” με τη βοήθεια υπερήχων-ultrasound. Με τη βοήθεια υπερήχων και μέσω μιας μικροσκοπικής τομής, ο θολός καταρρακτικός φακός σπάει σε μικρά κομμάτια, τα οποία στη συνέχεια αναρροφούνται. Στη θέση του αφαιρεθέντος φακού τοποθετείται ένας καινούργιος τεχνητός ενδοφθάλμιος φακός.
Η νεότερη και αρτιότερη τεχνική αφαίρεσης του καταρράκτη είναι η αμφίχειρη ψυχρή φακοθρυψία (MICS). Σε αυτήν τη μέθοδο χρησιμοποιούνται υπέρηχοι χαμηλής ενέργειας μέσα από μικρή τομή (<2mm). Είναι κατανοητό, ότι η χρησιμοποίηση χαμηλότερης ενέργειας στο μάτι οδηγεί στο σεβασμό της ανατομίας και φυσιολογίας των ιστών και φυσικά στην ταχύτερη επούλωση αυτών. Η μικρότερη τομή απαιτεί περισσότερη χειρουργική ικανότητα και εκμηδενίζει την πιθανότητα αστιγματισμού μετεγχειρητικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει κατάργηση των γυαλιών μετά το χειρουργείο όταν τοποθετηθεί ο σωστά υπολογισμένος ενδοφακός!
Πρόσφατα έχει εισαχθεί η τεχνολογία femtosecond laser και στην εγχείρηση του καταρράκτη, όπου εξασφαλίζει μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια τόσο διεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά. Πραγματικά είναι το νέο μεγάλο άλμα στον καταρράκτη όπου θα διευκολύνει τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης και θα δώσει ταχύτερα αποτελέσματα μετεγχειρητικά! Δυστυχώς όμως η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται μόνο σε μερικά στάδια του χειρουργείου (τομή κερατοειδούς- καψουλόρηξη και μόνο στον κατακερματισμό του φακού). Επιπρόσθετα, είναι πολύ υψηλό το κόστος της χρήσης της.
Το χειρουργείο της εξαίρεσης του καταρράκτη είναι η ευκαιρία για τον ασθενή να μειώσει ή και να μηδενίσει την μυωπία ή την υπερμετρωπία ή/και τον αστιγματισμό του με κατάλληλους, άριστους ενδοφακούς. Επίσης, μπορεί να μηδενισθεί η πρεσβυωπία του με την επέμβαση του καταρράκτη έτσι ώστε να απαλλαγεί από την εξάρτηση των γυαλιών πλήρως.
Πρέπει ο ασθενής να συνειδητοποιήσει ότι η επέμβαση του καταρράκτη αν και ολιγόλεπτη είναι η πιο σοβαρή, λεπτεπίλεπτη και περίπλοκη επέμβαση στο ανθρώπινο σώμα. Για αυτό το λόγο πρέπει να γνωρίζει ότι ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ο πλέον σύγχρονος και η τεχνική θα πρέπει να είναι τέχνη για τον χειρουργό.
Τι περιλαμβάνει ο προεγχειρητικός έλεγχος;
- Iατρικό Ιστορικό
- Διαθλαστικός έλεγχος
- Έλεγχος στη σχισμοειδή λυχνία
- Έλεγχος δακρυϊκής στιβάδας (Schimmer test, ΒUT)
- Τονομέτρηση
- OCT
- Βυθοσκόπηση
- Ανάλυση του ενδοθηλίου του κερατοειδούς
- Βιομετρία και επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού.
Γενικές εξετάσεις που θα ζητηθούν πριν το χειρουργείο:
- Γενική αίματος
- Βιοχημικός έλεγχος (Glu, Urea, Creat, K, Na)
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογικός έλεγχος.
- Σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή:
Έλεγχος πήξης αίματος (ΡΤ, INR) και διακοπή της αντιπηκτικής αγωγής για 3 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία επέμβασης, με την σύμφωνη γνώμη και τις οδηγίες του θεράποντος καρδιολόγου σας.
Κατάλληλος ενδοφακός
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αφαιρείται ο “θολωμένος κρυσταλλοειδής φακός” (καταρράκτης), και τοποθετείται ένας ενδοφακός μεγέθους λίγων χιλιοστών.
Υπάρχουν ενδοφακοί ιδιαίτερης κατασκευής και ποιότητας.
- Μονοεστιακοί (για την διόρθωση της μακρινής όρασης)
Οι μονοεστιακοί σφαιρικοί ενδοφακοί είναι οι παραδοσιακοί ενδοφακοί που χρησιμοποιούνται στις εγχειρήσεις του καταρράκτη εδώ και δεκαετίες. Έχουν την ίδια διαθλαστική δύναμη σε όλη την επιφάνειά τους και κατά συνέπεια δεν προσφέρουν τη δυνατότητα εστίασης σε διάφορες αποστάσεις. Ο κανόνας είναι ότι η δύναμη των μονοεστιακών ενδοφακών είναι τέτοια, ώστε να εξυπηρετεί τη μακρινή όραση χωρίς τη χρήση γυαλιών. Προκειμένου όμως ο ασθενής να μπορεί να εστιάσει κοντά (π.χ. σε απόσταση ανάγνωσης), θα χρειαστεί να φορέσει ένα ζευγάρι πρεσβυωπικά γυαλιά.Οι μονοεστιακοί ασφαιρικοί ενδοφακοί αποτελούν μια μετεξέλιξη των μονοεστιακών φακών με πολλά πλεονεκτήματα. Ενώ το σώμα των παραδοσιακών μονοεστιακών φακών είναι ομοιόμορφα σφαιρικό, οι ασφαιρικοί ενδοφακοί έχουν το σώμα τους πιο πεπλατυσμένο στην περιφέρεια. Αυτή η ειδική σχεδίαση έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη ευαισθησία στην αντίθεση (contrast sensitivity) και λιγότερες εκτροπές (aberrations), που πρακτικά σημαίνει ακόμα καλύτερη ποιότητα όρασης, ιδιαίτερα τη νύχτα. - Τορικοί Ενδοφακοί για Διόρθωση Αστιγματισμού
Μέχρι πρόσφατα η βελτίωση της όρασης ασθενών με αστιγματισμό ήταν περιορισμένη μετά από επέμβαση καταρράκτη και ένθεση ενδοφακού. Ο ασθενής με αστιγματισμό θα χρειαζόταν μια πρόσθετη χειρουργική επέμβαση, όπως LASIK, για να διορθωθεί πλήρως η όρασή του μετά το χειρουργείο καταρράκτη. Εάν ο ασθενής δεν ήθελε να υποβληθεί σε άλλη χειρουργική επέμβαση, η μόνη επιλογή θα ήταν η χρήση φακών επαφής ή γυαλιών για την αντιμετώπιση του αστιγματισμού του.Οι τορικοί ενδοφακοί έδωσαν την λυση σε ασθενείς με αστιγματισμό, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένοι για την διόρθωση του αστιγματισμού κατά την επέμβαση καταρράκτη. Η επιλογή του φακού γίνεται μετά από ειδικές μετρήσεις της καμπυλότητας του κερατοειδούς του ασθενούς (τοπογραφία/τομογραφία) και απαιτεί ειδική παραγγελία. Οι τορικοί ενδοφακοί είναι και αυτοί μονοεστιακοί φακοί, ρυθμισμένοι να εξυπηρετούν τη μακρινή όραση, και απευθύνονται σε ασθενείς, που εκτός από μυωπία ή υπερμετρωπία, έχουν και σημαντικό (πάνω από 1,5 βαθμό) αστιγματισμό. Η διαφορά τους από τους απλούς μονοεστιακούς έγκειται στο ότι χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα από τον χειρουργό για τη σωστή τοποθέτησή τους. Σε αντίθεση με τους μονοεστιακούς φακούς, που έχουν την ίδια δύναμη σε όλους τους άξονές τους, οι τορικοί φακοί έχουν διαφορετική δύναμη σε κάποιους άξονες, με σκοπό να εξουδετερώσουν τον υπάρχοντα αστιγματισμό τους ασθενούς. Αυτό έχει ως συνέπεια να απαιτείται ακριβής τοποθέτηση του τορικού ενδοφακού μέσα στο περιφάκιο, γιατί ακόμα και μια μικρή απόκλιση λίγων μοιρών μπορεί να οδηγήσει σε θόλωση της όρασης. - Πολυεστιακοί Ενδοφακοί για Διόρθωση Πρεσβυωπίας
Μέχρι πρόσφατα μόνο μονοεστιακοί ενδοφακοί ήταν διαθέσιμοι για χρήση κατά την επέμβαση καταρράκτη. Ασθενείς με μονοεστιακούς ενδοφακούς μπορούν να εστιάσουν σε αντικείμενα μόνο κοντά ή μόνο μακριά, με αποτέλεσμα να χρειάζονται γυαλιά ή φακούς επαφής για να βλέπουν με σαφήνεια όλες τις αποστάσεις. Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί επιτρέπουν διόρθωση της όρασης για κοντινή, ενδιάμεση και μακρινή απόσταση, περιορίζοντας σημαντικά την ανάγκη για γυαλιά ή φακούς επαφής για τους περισσότερους ασθενείς. Μερικοί ενδοφακοί μπορούν επίσης να διορθώσουν τον αστιγματισμό. Η διαδικασία εμφύτευσης ενός πολυεστιακού ενδοφακού πραγματοποιείται στο τέλος της χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη.Η επιλογή πολυεστιακού ενδοφακού δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Η απόφαση ένθεσης πολυεστιακού ενδοφακού λαμβάνεται μετά από ειδικές εξετάσεις (τοπογραφία/τομογραφία, οπτική τομογραφία συνοχής ωχράς κηλίδας) και συζήτηση με την οφθαλμίατρο ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε ασθενή. - Τριπλοεστιακός Ενδοφακός
Οι τριπλοεστιακοί ενδοφακοί δημιουργήθηκαν με σκοπό να ικανοποιήσουν τις ανάγκες εστίασης σε ακόμα μεγαλύτερο εύρος αποστάσεων (μακριά, ενδιάμεσα, κοντά). Αν έχετε καταρράκτη μαζί με πρεσβυωπία, oι τριεστιακοί φακοί προσφέρουν 3 διαφορετικά σημεία εστίασης – Far (Απω), Intermediate (Μέση) και Near (εγγύς), με αποτέλεσμα πραγματικά να παρέχουν στους ασθενείς πλήρη ελευθερία από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής.Το σώμα των τριπλοεστιακών φακών είναι χωρισμένο σε δακτυλιοειδείς ζώνες (σαν στόχος) με διαφορετική δύναμη εστίασης, για να εξυπηρετείται ο ασθενής σε διαφορετικές αποστάσεις. H μυωπία, η πρεσβυωπία, η υπερμετρωπία, και ο αστιγματισμός μπορούν να διορθωθούν με μία μόνο επέμβαση για να βλέπει κάποιος καθαρά τόσο κοντά όσο και μακριά αμέσως μετά το χειρουργείο του καταρράκτη χωρίς γυαλιά. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν πολύ ικανοποιητική ενδιάμεση αλλά και κοντινή όραση, αν και ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί τελικά να χρειαστεί γυαλιά για κοντά. Το βασικό μειονέκτημα αυτών των φακών είναι η ελάττωση της ευαισθησίας στην αντίθεση (contrast sensitivity). Πρακτικά αυτό σημαίνει μεγαλύτερη δυσκολία να διακρίνουμε μακρινά αντικείμενα σε συνθήκες όπου ο φωτισμός είναι πολύ έντονος ή αντιθέτως πολύ χαμηλός, όπως π.χ. κατά τη νυχτερινή οδήγηση τους πεζούς που βαδίζουν στο πλάι ενός κακοφωτισμένου δρόμου. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να βλέπετε κάποια αντανάκλαση ή φωτοστέφανο γύρω από φώτα, το πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση. Αυτό συνήθως βελτιώνεται μέσα στους επόμενους μήνες. - EDOF (Extended Depth of Focus)
Η τελευταία γενιά πολυεστιακών ενδοφακών, τόσο οι EDOF (Extended Depth of Focus, Εκτεταμένου Βάθους Εστίασης) ενδοφακοί όσο και οι τριπλοεστιακοί ενδοφακοί, προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα της όρασης με πολύ λιγότερες από τις διαταραχές της όρασης των πολυεστιακών ενδοφακών πρώτης γενιάς, εξασφαλίζοντας διόρθωση της όρασης για κοντινή, ενδιάμεση και μακρινή απόσταση. Ενώ οι κλασσικοί πολυεστιακοί ενδοφακοί έχουν δύο ξεχωριστές εστίες (μακριά-κοντά) με πιο θολή όραση στις ενδιάμεσες αποστάσεις, οι EDOF ενδοφακοί λειτουργούν έχοντας μια επιμήκη εστιακή περιοχή δίνοντας ένα εκτεταμένο βάθος εστίασης και επιτυγχάνοντας καθαρή όραση σε όλες τις αποστάσεις (ιδιαίτερα μακρινές και ενδιάμεσες) με λιγότερες παρενέργειες στον έντονο φωτισμό, τα φωτοστέφανα ή τη μείωση της ευαισθησίας αντίθεσης σε σύγκριση με τους κλασσικούς πολυεστιακούς ενδοφακούς.Η ιατρός επιλέγει τον κατάλληλο φακό που ταιριάζει σε κάθε ασθενή που χειρουργείται, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του, ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε οφθαλμού και τον τρόπο ζωής του ασθενούς. Κάθε χειρουργημένος ασθενής αντιμετωπίζεται χωριστά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.Ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι ασθενείς για να διορθώσουν και την πρεσβυωπία τους με πολυεστιακό, τριπλοεστιακό ή EDOF (Extended Depth of Focus) ενδοφακό;
Κατάλληλος:
- Να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα γυαλιά, ειδικά τα πολυεστιακά.
- Εύκολη προσωπικότητα, θετική σκέψη και να έχει υπομονή λίγες εβδομάδες για να συνηθίσει ο εγκέφαλος την νέα οπτική του κατάσταση για να βλέπει μακριά ενδιάμεση και κοντινή απόσταση χωρίς γυαλιά.
- Θα αποδεχόταν έναν μικρό συμβιβασμό στη μακρινή όραση, έτσι ώστε να βλέπει καλά σε μεσαία και κοντινή απόσταση.
Μη κατάλληλος:
- Άτομα με μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
- Επαγγελματίες οδηγοί, μεγάλες περιόδους οδήγησης τη νύχτα.
- Αλλοιώσεις στον βυθό (διαβητικές, ωχροπάθειες), αλλοιώσεις κερατοειδούς.
- Μη καλή κινητικότητα της κόρης.
- Ασθενείς χωρίς καθόλου καταρράκτη, που έχουν τέλεια οραση για μακριά και επιλέγουν να χειρουργηθούν για διαθλαστικούς λόγους. Αυτοί οι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στο να παρατηρήσουν τις μικρές παρενέργειες του τριεστιακού ενδοφακού ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νυχτερινής οδήγησης. Ενώ τα άτομα με έναν έστω και αρχόμενο καταρράκτη και με μια μικρή μείωση όρασης λόγω του καταρράκτη δεν θα έχουν τέτοια προβλήματα.
Αμέσως μετά την επέμβαση:
- Μετά την επέμβαση η όραση σας θα είναι σχετικά θαμπή, σαν να βλέπετε μέσα από γυαλιά που δεν έχουν καθαρούς φακούς.
- Μην ακουμπάτε και μην τρίβετε τα μάτια σας.
- Kαλό είναι να μην οδηγήσετε αμέσως μετά την επέμβαση, γι’ αυτό να έχετε μαζί σας κάποιον συνοδό.
- Γυαλιά ηλίου, χωρίς βαθμούς, είναι απαραίτητα για την αποχώρησή σας από την κλινική.
- Αποφεύγετε νερό, καπνό και σκόνη για 2-3 ημέρες.
- Κατά την διάρκεια του ύπνου τοποθετείστε τα οφθαλμικά καλύμματα για προστασία. Κολλήστε τα καλύμματα στο πρόσωπο με την ειδική χάρτινη ταινία.
- Θα παραλάβετε οδηγίες μετεγχειρητικής φροντίδας.
- Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε πολύ μεγάλη προσοχή στην υγιεινή των ματιών για 1 μήνα μετά την επέμβαση.
Η επόμενη μέρα:
Ο χειρουργημένος ασθενής εξετάζεται την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και κατόπιν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- Η όραση θα βελτιώνεται συνεχώς τα επόμενα 24ώρα, ενώ για την πλήρη αποκατάστασή της χρειάζονται 20-30 ημέρες.
Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν τη χρήση κολλυριών.
- Μην ακουμπάτε και μην τρίβετε τα μάτια σας για 1 μήνα μετά την επέμβαση.
- Αποφύγετε την άρση βαρών, το σκύψιμο, καθώς και τις απότομες κινήσεις.
- Μην αφήσετε το νερό να τρέξει μέσα στα μάτια σας για 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση. Λούζεστε με τη βοήθεια κάποιου άλλου ατόμου, με το κεφάλι προς τα πίσω και τα μάτια κλειστά, όπως στο κομμωτήριο.
- Μπορείτε να γυμναστείτε αφού περάσει τουλάχιστον 1 μήνας μετά την επέμβαση και σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.
- Μη κολυμπήσετε σε θάλασσα ή πισίνα για 1 μήνα μετά την επέμβαση.
- Αποφύγετε τη χρήση καλλυντικών προσώπου, make-up, μάσκαρα καθώς και έγχρωμους φακούς επαφής, για τουλάχιστον 1 μήνα μετά την επέμβαση.
- Από την επόμενη ημέρα της επέμβασης μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες όπως διάβασμα, θέαση τηλεόρασης, εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ακόμα και να επιστρέψετε στην εργασία σας, εφόσον νιώθετε άνετα.
- Δεν υπάρχει κανείς διαιτητικός περιορισμός μετά την επέμβαση. Ακολουθείστε τη φυσιολογική καθημερινή σας διατροφή.
- Αποφύγετε να οδηγήσετε έως ότου αισθανθείτε σίγουροι για την όρασή σας.
- Δεν θα έχετε την ανάγκη γυαλιών ή φακών επαφής.
- Φοράτε τα γυαλιά ηλίου που σας αρέσουν.
Επιπλοκές
Η αιμορραγία, η απώλεια υαλοειδούς, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η ενδοφθαλμίτιδα και το κυστεοειδές οίδημα της ωχράς είναι από τις σοβαρές επιπλοκές του χειρουργείου ευτυχώς σπανιότατες σε έμπειρα χειρουργικά χέρια.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι ακόμη και μετά από ένα επιτυχημένο χειρουργείο μπορεί το οπτικό αποτέλεσμα να μην είναι άριστο. Οι αλλοιώσεις εξαιτίας του σακχαρώδη διαβήτη, του γλαυκώματος, της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς μπορεί να ελαττώσουν το άριστο αποτέλεσμα του χειρουργείου. Ακόμη και με αυτά τα προϋπάρχοντα προβλήματα, η εγχείρηση του καταρράκτη βελτιώνει αισθητά την όραση.
Η επέμβαση του καταρράκτη είναι ανώδυνη, γρήγορη και σχετικά εύκολη για τον ασθενή. Θεωρείται ένα από τα πιο πετυχημένα χειρουργεία στο ανθρώπινο σώμα. Ταυτόχρονα είναι και ιδιαίτερα πολύπλοκη και σοβαρή επέμβαση καθώς κάθε ανθρώπινος ιστός είναι μοναδικός με την δική του ξεχωριστή ιδιοσυστασία με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα, απρόβλεπτα. Είναι λοιπόν πιθανόν η χειρουργός να τροποποιήσει τη χειρουργική μέθοδο. Όταν το περιστατικό έχει μελετηθεί επακριβώς από την ίδια τη χειρουργό οι επιπλοκές μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα χωρίς επιπτώσεις στην τελική όραση του ασθενούς. Η εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού και η αγάπη στον άνθρωπο είναι σκοπός ζωής.
Δευτερογενής καταρράκτης ή θόλωση οπισθίου περιφακίου
Σε περίπου το 1/3 των ασθενών που έχουν χειρουργηθεί για καταρράκτη θολώνει το οπίσθιο περιφάκιο εντός μηνών ή και χρόνια από το χειρουργείο. Αυτή η θόλωση γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή ως σταδιακή μείωση της όρασης του. Η αποκατάσταση λαμβάνει χώρα με τη χρήση ενός ειδικού YAG LASER, εντός λίγων λεπτών χωρίς νοσηλεία και ανώδυνα. Η επάνοδος της όρασης είναι άμεση.
Τι είναι ο κερατόκωνος;
Ο κερατόκωνος είναι μία μη φλεγμονώδης πάθηση του κερατοειδούς, η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία μίας προοδευτικής παραμόρφωσης της επιφάνειάς του. Ο κερατοειδής παίρνει σταδιακά μία «κωνική» μορφή, (επεκτείνεται δημιουργώντας μία προεξοχή), παραμορφώνοντας το είδωλο που σχηματίζεται στο βυθό του ματιού. Ταυτόχρονα παρατηρείται προοδευτική λέπτυνση, ουλοποίηση και τελικά θολερότητα στην περιοχή που υπάρχει ο κώνος. Η εξελισσόμενη λέπτυνση του κερατοειδούς επιδρά στην ποιότητα της όρασης. Τις περισσότερες φορές προσβάλλει και τους 2 οφθαλμούς και σε προχωρημένο στάδιο είναι εφικτό να εντοπιστεί ακόμα και με γυμνό οφθαλμό (χωρίς μικροσκόπιο).
Η διαταραχή συνήθως κάνει την εμφάνισή της σε νεαρούς ενήλικες και επηρεάζει τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου. Στα αρχικά στάδια χαρακτηρίζεται σαν προοδευτικώς εξελισσόμενος ανώμαλος αστιγματισμός που προσωρινά μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά. Στη συνέχεια η πάθηση μπορεί να συνοδεύεται από μέτρια αλλά και σοβαρή πτώση της οράσεως, η οποία δεν βελτιώνεται με γυαλιά και μπορεί να φθάσει μέχρι και την τύφλωση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η παραμόρφωση βρίσκεται στο κάτω μισό του κερατοειδούς και πρωτοεμφανίζεται σαν ανώμαλος αστιγματισμός. Παρόλα αυτά, όλες οι περιπτώσεις αστιγματισμού δεν οφείλονται αποκλειστικά σε κερατόκωνο.
Ποια είναι η θεραπεία για τον κερατόκωνο;
Οι φακοί επαφής κάνουν μόνο για την αρχική φάση της ασθένειας. Σε προχωρημένους κερατόκωνους ο φακοί επαφής δεν μπορούν να βελτιώσουν την όραση ούτε να σταματήσουν την εξέλιξή τους. Η διασύνδεση κολλαγόνου είναι η μόνη θεραπεία για να σταματήσει την εξέλιξη του κερατόκωνου. Βασίζεται στην υπεριώδη Α (UVA, 365 nm) και την ριβοφλαβίνη. Αυτά αλλάζουν τις βιομηχανικές ιδιότητες του κερατοειδούς, αυξάνοντας την αντοχή του κατά σχεδόν 300%. Αυτή η αύξηση της αντοχής του κερατοειδούς έχει δείξει να σταματάει την εξέλιξη του κερατόκωνου σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αντιστρέψει τις αλλαγές που συμβαίνουν στον κερατόκωνο κατά 20 έως 30 τοις εκατό.
Τι είναι η διασύνδεση κολλαγόνου του κερατοειδούς (Corneal Cross-Linking, CXL);
Η διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς είναι μία θεραπεία που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1998 για να βοηθήσει ασθενείς που έπασχαν από κερατόκωνο. Από το 2006 έχει εγκριθεί σε πάνω από 25 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, η διασύνδεση κολλαγόνου είναι θεραπεία ρουτίνας ακόμη και σε ασθενείς 10 ετών.
Eίναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπευτική επιλογή με στόχο να σταματήσει την εξέλιξη του κερατόκωνου. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή θεραπεία με ενθαρρυντικά αποτελέσματα που χρησιμοποιεί φωτοσυνθετικούς παράγοντες, όπως η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β12) και υπεριώδη ακτινοβολία UV-A συγκεκριμένου μήκους κύματος (διασύνδεση κολλαγόνου με υπεριώδη ακτινοβολία στα 365nm), με σκοπό να επηρεάσουμε τις ελαστικές ιδιότητες του κερατοειδή, έτσι ώστε να πάψει να είναι χαλαρός.
Ο φυσιολογικός κερατοειδής διατηρεί το σχήμα του και είναι δυνατός χάριν των ινιδίων κολλαγόνου από τα οποία αποτελείται. Ο κερατοκωνικός κερατοειδής καθίσταται αδύναμος με ελάχιστες διασυνδέσεις μεταξύ των ινών του κολλαγόνου.
Με τη μέθοδο αυτή πολλαπλασιάζονται οι δεσμοί μεταξύ των δοκίδων κολλαγόνου του κερατοειδούς και ισχυροποιείται έτσι η αντοχή, η στιβαρότητα και η σκληρότητά του. To Cross-linking θεωρείται στις μέρες μας ως η gold-standard τεχνική για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου.
Ενδείξεις θεραπείας με διασύνδεση κολλαγόνου του κερατοειδούς (Corneal Cross-Linking)
Οι ασθενείς που πάσχουν από:
- Κερατόκωνο
- Marginal pellucid Degeneration
- Keratoglobus
- Μετεγχειρητική εκτασία ως επιπλοκή μετά από LASER για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού.
- Μολυσματικήκερατίτιδα (PACK-CXL FOR Viral and Acanthamoeba Keratitis) .
(CXL-Experts’ Meeting Zurich December 2019).
Πώς γίνεται η θεραπεία;
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία με οφθαλμικές σταγόνες. Το επιθήλιο, που είναι ένα λεπτό, διάφανο στρώμα (σαν την επιδερμίδα) προετοιμάζεται κατάλληλα. Γίνεται ενστάλαξη σταγόνων βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης) για 30 λεπτά πάνω στον κερατοειδή και εν συνεχεία γίνεται εκπομπή μπλε ακτινοβολίας UVΑ (ultraviolet) για 30 λεπτά (Κλασική μέθοδος cross-linking, πρωτοκολλο της Δρέσδης).
Από την οπτική γωνία του ασθενούς το φως έχει ένα μαλακό μπλε χρώμα και η όλη διαδικασία είναι χωρίς ενόχληση και πόνο. Τοποθετείται ένας θεραπευτικός φακός επαφής για 2-4 ημέρες, δίνονται οδηγίες και μετά από 1 ώρα ο ασθενής αναχωρεί για το σπίτι του. Μετά την επέμβαση πιθανόν να υπάρχει μια ήπια με μέτρια ενόχληση που αντιμετωπίζεται με σταγόνες. Η όλη διαδικασία της επέμβασης διαρκεί περίπου 2 ώρες.
Πόσο αποτελεσματικό είναι;
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το CXL αποτρέπει την περαιτέρω μείωση της όρασης σε πάνω από το 95% των ασθενών και βελτιώνει την όρασή σε ποσοστό 60-81% αυτών.
Μπορούν όλοι να υποβληθούν σε θεραπεία CXL;
Ο ασθενής πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 ετών και ο κερατοειδής του να μην είναι πολύ λεπτός ή ουλοποιημένος. Κατά τη διάρκεια της οφθαλμολογικής εξέτασης προτείνεται και η κατάλληλη θεραπεία.
Μπορεί να αντικαταστήσει το CXL το Laser;
Το Laser (LASIK, PRK, LASEK) είναι επέμβαση που μειώνει ή/και εξαλείφει την ανάγκη των γυαλιών με την αφαίρεση ιστού από το στρώμα του κερατοειδούς. Με την διασύνδεση του κολλαγόνου δεν αφαιρείται ιστός. Ο σκοπός της διασύνδεσης κολλαγόνου είναι να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση όρασης και πιθανόν να τη βελτιώσει. Οι ασθενείς τις περισσότερες φορές θα χρειαστούν γυαλιά με χαμηλότερους βαθμούς ή θα είναι κατάλληλοι και πάλι να φορέσουν άνετα φακούς επαφής αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κύριος σκοπός της διασύνδεσης κολλαγόνου είναι να ανακόψουμε την φυσιολογική πορεία της νόσου του κερατόκωνου και φυσικά όλων των εκτατικών νόσων (Pellucid Marginal Degeneration, Keratoglobus και μετεγχειρητικές επιπλοκές εκτασίας μετά από διαθλαστική επέμβαση).
Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της θεραπείας με CXL;
Με μελέτες 20ετούς διάρκειας, πλέον γνωρίζουμε ότι τα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας αυτής μπορεί να διαρκούν για πολλά χρόνια και η ενδυνάμωση του κερατοειδούς είναι μόνιμη. Είναι δυνατόν να επαναληφθεί η θεραπεία εάν χρειαστεί, σε περιπτώσεις επιδείνωσης της νόσου.
Πότε είναι κατάλληλη χρονικά η θεραπεία με CXL;
Η καταλληλότερη στιγμή για να επέμβουμε είναι πριν από την μεγάλη αύξηση του αστιγματισμού και την μη αναστρέψιμη επιδείνωση της όρασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι με πολύ πτωχή όραση από τον κερατόκωνο δεν μπορεί να βοηθηθούν με το CXL. Όμως τα αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι τόσο καλά όσο στα πρώιμα στάδια.
Μετά τη θεραπεία με CXL μπορεί να λάβει χώρα Laser;
Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν θεραπεία με Laser (PRK μόνο) για τη διόρθωση της μυωπίας, αστιγματισμού ή υπερμετρωπίας αλλά η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια είναι υπό μελέτη.
Πότε θα υπάρξει βελτίωση στην όραση;
Αμέσως μετά την θεραπεία η όραση είναι χειρότερα από ότι πριν! Αυτό συμβαίνει συνήθως για περίπου 3-6 εβδομάδες. Μπορεί ακόμη και 4-8 εβδομάδες να χρειαστούν πριν να υπάρξει βελτίωση στην όραση. Οι αλλαγές αυτές συνεχίζουν ακόμη μέχρι και ένα έτος μετά τη θεραπεία.
Όμως θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι ο πρωταρχικός σκοπός της θεραπείας είναι η αναχαίτιση της επιδείνωσης. Κάθε βελτίωση στην όραση θεωρείται “δώρο” στη θεραπεία. Σε κάποιες μακροχρόνιες μελέτες, υπάρχουν ασθενείς των οποίων η όραση αλλά και ο αστιγματισμός βελτιώνεται. Θα χρειαστεί μερικές φορές βελτίωση των βαθμών των γυαλιών/φακών επαφής. Η διασύνδεση κολλαγόνου είναι μια διαδικασία με πολύ μακροχρόνια αποτελέσματα.
Χρειάζεται οι συγγενείς των ασθενών να εξετασθούν;
Όπως όλοι γνωρίζουν, υπάρχει κάποια κληρονομικότητα στην νόσο αυτή. Άρα ο έλεγχος όλης της οικογένειας είναι απαραίτητος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του κερατόκωνου θα αποτρέψει τη χρήση των άβολων φακών επαφής ή/και της μεταμόσχευσης του κερατοειδούς.
Θα εξακολουθώ να χρειάζομαι γυαλιά και τους φακούς επαφής μετά τη θεραπεία;
Στην πλειονότητα των περιστατικών με κερατόκωνο, η επέμβαση δεν αλλάζει την διαθλαστική δύναμη του ματιού και γίνεται για να σταθεροποιηθεί η εξέλιξη της πάθησης. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς θα πρέπει να φορέσουν διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής για να πετύχουν καλύτερη όραση. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις ασθενών που μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός θεραπειών, όπως Cross-linking με PRK. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς μπορούν να πετύχουν βελτίωση της όρασης και πολλές φορές χωρίς την ανάγκη διορθωτικών γυαλιών ή φακών επαφής μετά την επέμβαση.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με την διασύνδεση κολλαγόνου;
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Cross-linking είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για επέμβαση, αλλά για μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να βιώνει μια σύντομη και πιο ήπια μετεγχειρητική περίοδο και να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλες θεραπείες. Τέλος, αυτό που πρέπει να θυμάστε πάντα, ότι ο κύριος στόχος της θεραπείας αυτής είναι να σταματήσει την εξέλιξη του κερατόκωνου, και με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση της όρασης και την ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς.
Ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (ενέσεις) Anti–VEGF.
Οι ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις anti-VEGF είναι μια μέθοθος θεραπείας ορισμένων παθήσεων, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας και οι φλεβικές αποφράξεις του αμφιβληστροειδούς.
Με τις ενδοβολβικές ενέσεις των αντι-αγγειογενετικών παραγόντων (anti-VEGF), προσφέρεται στους ασθενείς η δυνατότητα σταθεροποίησης ή ακόμη και πιθανή βελτίωση της ποιότητας της όρασής τους.
Ενδοϋαλοειδική έγχυση anti-VEGF στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η τελευταία ελπιδοφόρα εξέλιξη στην αντιμετώπιση της υγρής μορφής της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι η ενδοϋαλοειδική έγχυση (ένεση στο εσωτερικό του ματιού) αντι-αγγειογενετικών παραγόντων. Πρόκειται για φάρμακα που δεσμεύουν τον V.E.G. F. (Vascular Endothelial Growth Factor), ο οποίος έχει βρεθεί ότι είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των παθολογικών νεοαγγείων. Το αρχικό θεραπευτικό σχήμα που εφαρμόζεται είναι μια ένεση το μήνα για το πρώτο τρίμηνο. Μετά την εκτίμηση του αποτελέσματος ο γιατρός αποφασίζει πόσες ακόμη εγχύσεις θα χρειαστούν. Με τις ενδοϋαλοειδικές ενέσεις επιτυγχάνουμε σταθεροποίηση της όρασης σε μεγάλο ποσοστό ή ακόμη και βελτίωση σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ενδοϋαλοειδική έγχυση anti–VEGF στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Οι ουσίες αυτές (εμπορικές ονομασίες Εylea, Lucentis, Avastin, Macugen) χρησιμοποιούνται τελευταία για την αντιμετώπιση του οιδήματος της ωχράς, αλλά και της αμφιβληστροειδικής νεοαγγείωσης. Η μείωση των ποσοτήτων του παράγοντα VEGF που προκαλούν όταν χορηγηθούν με ενδοϋαλοειδική έγχυση, στεγανοποιεί τον έσω αιματο-αμφιβληστροειδικό φραγμό ασκώντας αποιδηματική δράση και δρα αντι-αγγειογενετικά στα αμφιβληστροειδικά νεοαγγεία.
Η ενδοϋαλοειδική έγχυση αντι-VEGF παραγόντων γίνεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι δύσκολη ή αδύνατη η εφαρμογή των ακτίνων laser για διάφορους λόγους (π.χ. μικροανευρυσμάτια μέσα στην ανάγγεια ζώνη του κεντρικού βοθρίου, όπου δεν είναι δυνατή η εφαρμογή βολών laser). Η ευεργετική δράση των ουσιών αυτών διαρκεί για ένα χρονικό διάστημα περίπου 4-6 εβδομάδων, μετά το οποίο η ενδοϋαλοειδική έγχυση πρέπει να επαναλαμβάνεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο θεραπείας.
Ενδοϋαλοειδική έγχυση anti–VEGF στις φλεβικές αποφράξεις.
Μια νέα θεραπευτική επιλογή είναι οι anti-VEGF παράγοντες (Lucentis, Eylea, Avastin) με τη μορφή των επαναλαμβανομένων ενδοϋαλοειδικών εγχύσεων. Το θεωρητικό υπόβαθρο για την εφαρμογή της αγωγής αυτής στηρίζεται στη λογική άποψη ότι μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη των νεοαγγειακών επιπλοκών (αντιαγγειογενετική δράση) και να ανακουφίσει την ωχρά από το χρόνιο αμφιβληστροειδικό οίδημα (στεγανοποιητική δράση στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς), κερδίζοντας χρόνο υπέρ του ασθενούς μέχρι την ανάπτυξη της παράπλευρης κυκλοφορίας. Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της αγωγής αυτής είναι ενθαρρυντικά.
Πώς γίνονται οι ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις;
H διαδικασία έγχυσης των αντιαγγειογενετικών φαρμάκων με τις ενδοβολβικές ενέσεις, πραγματοποιούνται από τον εξειδικευμένο ιατρό, υπό άσηπτες συνθήκες, με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 10 λεπτά.
Μετά την έγχυση δίνονται αντιβιοτικές σταγόνες για 5 ημέρες και είναι πολύ σημαντικό να δώσετε πολύ μεγάλη προσοχή στην υγιεινή των ματιών για λίγες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί και η παραμικρή πιθανότητα μολύνσης.
Πρέπει όμως να επισημανθεί ό,τι καμία από αυτές τις θεραπείες δεν προσφέρει απόλυτη ίαση και η πάθηση είναι δυνατόν να προχωρήσει παρά τη θεραπεία.
Δευτερογενής καταρράκτης ή θόλωση οπισθίου περιφακίου
Σε περίπου το 1/3 των ασθενών που έχουν χειρουργηθεί για καταρράκτη θολώνει το οπίσθιο περιφάκιο εντός μηνών ή και χρόνια από το χειρουργείο. Αυτή η θόλωση γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή ως σταδιακή μείωση της όρασης του.
Ο φυσικός φακός του ματιού είναι εγκατεστημένος σε ένα ελαστικό περιφάκιο, που τον κρατά στη θέση του. Όταν πραγματοποιείται η επέμβαση του καταρράκτη, ο χειρουργός ανοίγει προσεκτικά το μπροστινό τμήμα του περιφακίου, ώστε να αφαιρέσει το φακό.
Μετά την ολική αφαίρεση του φυσικού φακού, ο ενδοφακός-διορθωτικός φακός, τοποθετείται μέσα στον καψικό σάκο. Το περιφάκιο κρατά το διορθωτικό φακό και χρησιμοποιείται σαν προστατευτικό φράγμα για το πίσω μέρος του ματιού.
Μετά την επέμβαση του καταρράκτη, το περιφάκιο μπορεί να παράγει θολά κύτταρα, που συνήθως προκαλούν θολή όραση. Μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν, επίσης, έντονα προβλήματα κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Αυτή η κοινή κατάσταση, γνωστή ως δευτερογενής καταρράκτης, συμβαίνει σε περίπου 40% των ασθενών, που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη και μπορεί να παρουσιαστεί μήνες ή χρόνια μετά την εγχείρηση.
Η αποκατάσταση λαμβάνει χώρα με τη χρήση ενός ειδικού YAG LASER, εντός λίγων λεπτών χωρίς νοσηλεία και ανώδυνα. Η επάνοδος της όρασης είναι άμεση.
Πώς γίνεται η οπίσθια καψουλοτομή με YAG Laser;
Ο δευτερογενής καταρράκτης μπορεί να θεραπευτεί απλά με τη χρήση του YAG Laser. Στο μάτι, ενσταλάζονται σταγόνες μυδρίασης (διαστολής της κόρης). Το Laser χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ένα άνοιγμα στο κέντρο του θολού οπισθίου περιφακίου. Σε πολλούς ασθενείς, η βελτίωση στην όρασή τους είναι άμεση, ενώ σε άλλους η όραση βελτιώνεται προοδευτικά μέσα σε μερικές ημέρες. Η YAG Laser οπίσθια καψουλοτομή είναι μία διαδικασία, που διαρκεί μερικά λεπτά προκειμένου να πραγματοποιηθεί. Μετά το πέρας της διαδικασίας, θα μετρηθεί η ενδοφθάλμια πίεση και θα αξιολογηθεί η όρασή σας.
Θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες για το υπόλοιπο της ημέρας.
Η Φωτοπηξία με ARGON Laser, εφαρμόζεται σε ασθενείς που πάσχουν από Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια ή Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας.
Υπάρχουν δύο είδη θεραπείας με Laser:
- Η εστιακή (focal) φωτοπηξία με Laser, που εφαρμόζεται σε ασθενείς με Διαβητικό Οίδημα της ωχράς κηλίδας ή Ρωγμή του Αμφιβληστροειδούς.
- Η παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία με Laser, που εφαρμόζεται σε ασθενείς με Παραγωγική Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια, ελαττώνοντας το ερέθισμα που προάγει το σχηματισμό νέων αγγείων
Τι είναι το Πτερύγιο;
Το πτερύγιο (pterygium) είναι ένα τριγωνικό στρώμα ινοαγγειακού ιστού, το οποίο εισδύει στον κερατοειδή (μη φυσιολογική ανάπτυξη ιστού). Εμφανίζεται συνήθως στην έσω γωνία του ματιού (ρινικά) και εμποδίζει την όραση (σαν αίσθηση ξένου σώματος) καλύπτοντας τον άσπρο (σκληρό) χιτώνα του ματιού. Αναπτύσσεται αργά και όταν μεγαλώσει, εκτός από την αντιαισθητική του πλευρά, μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα στην όραση (π.χ. αστιγματισμό).
Ποια είναι τα κυριότερα αίτια;
Δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως οι αιτίες που προκαλούν το πτερύγιο. Ωστόσο αυτή η εκφυλιστική αλλοίωση του επιπεφυκότα οφείλεται κυρίως σε αυξημένη έκθεση στον ήλιο (υπεριώδης ακτινοβολία), στην ξηρασία και στη σκόνη.
Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα;
- αίσθηση ξένου σώματος και ενοχλήσεις
- ερυθρότητα
- κνησμός
- αστιγματισμός
- επικάλυψη οπτικού άξονα (σε προχωρημένο στάδιο)
- κερατοειδικές παραμορφώσεις (σε προχωρημένο στάδιο)
Αντιμετώπιση και θεραπεία:
- τοπικά: με χρήση ειδικών κολλυρίων και αλοιφών (αντιμετώπιση φλεγμονής)
- χειρουργικά: η χειρουργική αφαίρεση ενδείκνυται είτε για κοσμητικούς λόγους (αν το πτερύγιο είναι μεγάλο, επεκτείνεται ή προκαλεί δυσμορφία), είτε σε περιπτώσεις που απειλείται ο οπτικός άξονας με εξασθένιση της όρασης
Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση;
Υπό τοπική αναισθησία, η κορυφή και το σώμα του πτερυγίου εκτέμνονται σε ευρεία έκταση και ο σκληρός χιτώνας παραμένει ακάλυπτος. Ο κερατοειδής κερατοειδής λειαίνεται και γίνεται συρραφή αυτόλογου μοσχεύματος επιπεφυκότα, από τον ίδιο ασθενή, στην περιοχή της εκτομής. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιφανειακή εφαρμογή ακτινοθεραπείας (ένα ειδικό laser που ενεργεί στο υπεριώδες φάσμα της ακτινοβολίας) ή ειδικής φαρμακευτικής αγωγής (εφαρμογή Mitomycin) για την αποφυγή των υποτροπών.
Πριν και μετά την αφαίρεση του πτερυγίου:
Πρόγνωση:
Παρά τη σωστή χειρουργική αφαίρεση, τα πτερύγια έχουν την τάση να επανεμφανίζονται, ιδίως σε νεαρά άτομα.
Τι ακριβώς είναι το χαλάζιο και που οφείλεται;
Το χαλάζιο είναι μια συχνή φλεγμονή του βλεφάρου. Συγκεκριμένα εντοπίζεται στους αδένες που βρίσκονται στο χείλος των βλεφάρων, οι οποίοι ονομάζονται μεϊβιομιανοί αδένες και προκαλείται από την απόφραξη τους.
Τα χαλάζια εμφανίζονται σχετικά συχνά και προκαλούνται από μια χρόνια κοκκιωματώδη φλεγμονή εξαιτίας συσσώρευσης εκκριμάτων από ένα μεϊβομιανό αδένα που έχει αποφραχθεί. Εξελίσσεται πολύ αργά και μπορεί να είναι ορατό στην εξωτερική επιφάνεια του βλεφάρου ή να φαίνεται εσωτερικά μόνο με την αναστροφή του βλεφάρου.
Το χαλάζιο μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία και συχνά οφείλεται σε διαταραχή της παραγωγής σμήγματος από τους αδένες. Το βλέφαρο διογκώνεται, ερεθίζεται, ενοχλεί, κοκκινίζει πολύ και στην αφή έχει την αίσθηση σαν να έχει δημιουργηθεί ένα µικρό ‘µπαλάκι’ – ‘ογκίδιο’.
Αυτό µπορεί να µεγαλώσει αρκετά και να δημιουργήσει σηµαντική, τόσο δυσανεξία όσο και δυσκολία στην πρακτική λειτουργία της όρασης και στην καθημερινή ζωή. Συνήθως το χαλάζιο δηµιουργείται µε βάση τη βλεφαρίτιδα (επίµονη φλεγµονή των βλεφάρων).
Συμπτώματα
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:
- ερυθρότητα
- διόγκωση βλεφάρων
- άλγος (πόνος)
- βλεφαρικό οίδημα (συχνά με πύον)
Θεραπεία
Τακτική υγιεινή των βλεφάρων με θερμά επιθέματα και τοπική αγωγή με οφθαλμική γέλη, που περιέχει κορτιζόνη και αντιβιοτικό, συνήθως φτάνουν για να υποχωρήσει το χαλάζιο. Αν μετά από 3-4 εβδομάδες κατάλληλης θεραπείας το χαλάζιο δεν έχει υποχωρήσει πλήρως και ο ασθενής το επιθυμεί, τότε μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά, μέσω μιας μικρής εσωτερικής τομής και απόξεση.
Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση;
Στη διαδικασία αυτή, το περιεχόμενα της κύστης απελευθερώνεται. Αυτό οδηγεί ταχύτατα στην υποχώρηση της φλεγμονής, και την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας των αδένων στα βλέφαρα. Μια μικρή ποσότητα τοπικού αναισθητικού εγχύεται κάτω από το βλεφαρικό επιπεφυκότα, και το λιπώδες περιεχόμενο της κύστης απελευθερώνεται μέσω μιας μικρής τομής από την εσωτερική επιφάνεια του βλεφάρου. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται μια τομή στο δέρμα και μια ορατή ουλή, καθώς επίσης και η συρραφή της τομής με ράμματα.
Πριν και μετά την χειρουργική αφαίρεση του χαλαζίου: